Obavijesti

News

Komentari 136

Ništa od Skupštine: Pregovori Bandića, Brune Esih i HDZ-a

Ništa od Skupštine: Pregovori Bandića, Brune Esih i HDZ-a
1

Budući da nitko još nema većinu, zagrebačka Skupština nije formirana. Bandić, stranka Brune Esih i HDZ su počeli razgovore za formiranje većine. Esih kaže da traže 26 potpisa da će se promijeniti ime trga

VIDEO

Zagrebačka skupština u četvrtak nije konstituirana. Nitko još nema većinu. Budući da nitko nije predložio članove mandatno-imunitetnog povjerenstva, tajnica je prekinula sjednicu i odredila novu. Nova mora biti unutar 30 dana.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Skupština nije konstituirana u Zagrebu, Bandić bez komentara Reporter: Ivan Pandžić

Posted by 24sata Video on 29. lipnja 2017

Inače sjednica je trajala samo pet minuta, a nakon nje je ipak održan domjenak.

Iva Kvakić, zastupnica "Za grad" je došla na sjednicu s porukom na majici.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih čijih pet zastupnika je nužno za formiranje većine, poručili su da im nije stalo do sinekura i fotelja, te da žele jamstvo da će se preimenovati Trg maršala Tita u Zagrebu.
- Želimo 26 potpisa da će se promijeniti ime trga, tada ćemo biti sigurni. Nismo postavljali nikakve druge uvjete, tek danas ćemo početi razgovore. Promjena imena Trga maršala Tita je bio nulti zahtjev. Ne tražimo sinekure i fotelje i taj princip više neće proći  - rekla je Esih.

Zlatko Hasanbegović je opovrgnuo da traže ured za kulturu, mjesta u odborima za preimenovanje ulica i trgova. Kaže da se o tome nije razgovaralo uopće. Što će konkretno tražiti dalje u pregovorima, nije otkrio, ali je napao i HDZ i Milana Bandića kako su dosad vladali. 

- Stari obrasci suradnje u gradskoj skupštini kakve je HDZ primjenjivao s Bandićem za nas su neprihvatljivi. Korjenito treba preispitati funkcioniranja grada, raspodjele novca poreznih obveznika, probleme klijentelizma i monopola. Znate sve o različitim istragama i optužnicama, takvo se više ne smije događati u Zagrebu – rekao je Hasanbegović.
I on kaže da će se baviti komunalnim problemima nakon što dobiju jamstva da će Trg maršala Tita biti promijenjen. Hasanbegović je poručio da može surađivati s HDZ-om ako bude programskog sporazuma. Rekao je i da njihova lista ima stručnjake koji mogu zauzeti bilo koju poziciju i jamčiti svojim integritetom provedbu programa.

Bivša HNS-ovka Anka Mrak Taritaš iako je na potpuno drugačijim ideološkim temeljima od Brune Esih, čestitala joj je na uspjehu. I Esih je njoj čestitala na dosljednosti. Upitane za suradnju rekli su da je ona eventualno moguća na nekim programskim pitanjima.Mrak Taritaš je rekla da svakom treba čestitati, ali je napala Bandića koji se predomislio oko Trga maršala Tita. 

- Treba se moći pogledati u ogledalo i ja to mogu. Moramo biti dosljedni – rekla je.
HDZ-ovci nisu bili previše raspoloženi za komentare, a Milan Bandić uopće nije htio komentirati nekonstituiranje Skupštine. Andrija Mikulić, šef gradskog HDZ-a je rekao "mi sigurno nismo krivci što se danas nije konstituirala Skupština". Drago Prgomet je rekao da se želja da se konstituira što prije, ali da će prvo razgovarati o programima.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica Milana Bandića je izjavila da će pregovori početi danas i da vjeruje da će se Skupština konstituirati uskoro. Objasnila je i zašto je ona kao bivša SDP-ovka i žena koja ne voli ideološke podjele ipak uz Bandića i njegovo mijenjanje imena trga.

- Žao mi je zbog duboke podijeljenosti oko imena trga, meni je to žao. Procjenjujemo da to za razvoj Zagreba i Hrvatske nije dobro. Ne možete forsirati nešto što nema svoju težinu kod sugrađana. Bez obzira kako se realizirala, kako god se razvijala situacija, valjda se neće podvući pod odustajanje od antifašističkih vrijednosti. Baš zato je gradonačelnik i predložio da trg nosi ime Republike Hrvatske – rekla je Jelena Pavičić Vukičević. 

Bandić pregovara s HDZ-om te Brunom Esih i Hasanbegovićem 

Iz Stranke Bandić Milan 365 - Stranke solidarnosti i rada u četvrtak su izvijestili da su "nakon stjecanja preduvjeta" s HDZ-om i strankom Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića počeli razgovore o formiranju skupštinske većine, kao i o budućoj suradnji klubova gradskih zastupnika većine.  

- U nastavku započetih razgovora očekuje se dogovor o projektnim prioritetima od posebne važnosti za poboljšanje kvalitete života svih građana Grada Zagreba u predstojećem mandatnom razdoblju - stoji u priopćenju.

Isto tako, dodaje se u priopćenju, nakon postizanja dogovora o programima od interesa za daljnji razvoj grada, utvrdit će se i modeli suradnje klubova skupštinske većine kako bi se osigurala stabilnost, koordiniranost i učinkovitost rada svih javnih službi Grada Zagreba.

- S obzirom na važnost Gradske skupštine Grada Zagreba kao drugog po važnosti predstavničkog tijela u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti ubrzati procese postizanja dogovora kako bi se građanima Grada Zagreba pružale još kvalitetnije i brže javne usluge - stoji u zajedničkom priopćenju stranke Milana Badića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.