Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bandić stigao u Remetinec, u proračun mora dati 15 mil. kn

Uskok tvrdi da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na slobodi nagovarao svjedoke da promijene iskaz te da je preko humanitarne zaklade lažirao papire

Goran Jakuš/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
146 komentara

Nešto iza 18 sati Milan Bandić dovezen je u Remetinec nakon što mu je u utorak određen jednomjesečni istražni zatvor.

Opet je završio u zatvoru jer je istražni sudac prihvatio argumente Uskoka da je utjecao na svjedoke i pokušao ometati istragu protiv sebe.

Svjedoka pritiskao da promijeni iskaz

Uskok tvrdi da je od prosinca do veljače dva puta pritiskao svjedoka da promijeni iskaz i potpiše lažni dokument koji bi pomogao Bandićevoj obrani. Osim toga, Uskok sumnja i da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. probao lažno prikazati umjetnine koje su pronađene kod njega. 


Uskok tvrdi da je kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti sačinio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga. Umjetnine su pronađene u njegovoj vikendici, stanu i uredu. Uskok tvrdi da je Bandić sve to učinio iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane Zakladi i nisu njihove. Uskok tvrdi da su sve njegove, što Bandić uporno tijekom istrage opovrgava.

Taj krivotvoreni dokument je, tvrde, iskoristio u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom kako bi neistinito prikazao da predmetne umjetnine nisu njegovo vlasništvo. Na taj način je, navode, značajno otežao postupak dokazivanja i osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Oštetio Grad za oko 20 milijuna kuna

Milan Bandić je u pritvoru prošle godine proveo mjesec dana nakon uhićenja 19. listopada 2014. godine u aferi Agram. U tom slučaju sumnjiči ga se da je oštetio Grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji za izbore 2010. zakinuo i državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika pogodovao udruzi U ime obitelji kojoj je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” navodno priskrbio nezakonitu korist od najmanje 305.000 kuna.

Iz zatvora u Remetincu Milan Bandić je izašao tek nakon uplaćene jamčevine od 15 milijuna kuna. Tada mu je kao mjera opreza zabranjeno obnašanje dužnosti gradonačelnika tijekom istrage u aferi Agram. Na tu se odluku žalio krajem veljače. U međuvremenu je otvoren i niz istraga protiv Bandićevih suradnika, primjerice za pogodavanje i namještanje poslova za šator na središnjem zagrebačkom trgu, oštećivanje Cibone, traženje mita za plaćanje za javnu rasvjetu ili organizaciju maskenbala.

Možda vas zanima i ovo:
Message