Obavijesti

News

Komentari 49

Bandića opet 'prebacilo', Krleži pripisao roman 'U registraturi'

Bandića opet 'prebacilo', Krleži pripisao roman 'U registraturi'
1

Milan Bandić danas je opet govorio kako se Grad planira uključiti u sanaciju potresom teško pogođenog centra Zagreba, a pritom je pokušao poentirati spominjanjem Krleže i romana koji mu je krivo pripisao...

VIDEO

Nema olako obećane brzine, nekima se očito žuri. To moj problem nije, meni se nigdje ne žuri, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pričajući o saniranju Zagreba nakon razornog potresa. 

Podsjetimo, prije nekoliko dana je za nastalu štetu optužio vlasnike stanova jer, rekao je, nisu ulagali u svoju imovinu. 

- A ljudima iz registrature s crnim ili bijelima rukavima poručujem: to nije stil i način rada Zagreba i gradonačelnika. Neka pogledaju ponovno 'U registraturi'. Krleža je aktualan. Ovo je ozbiljna stvar, da bi netko u Gradu sudjelovao u nečemu i okaljao ruke. Ne treba nam u Zagrebu nova Gunja i ona neće proći, nastavio je Milan Bandić. 

Samo što... Miroslav Krleža nije autor romana 'U registraturi'. To je, naime, Ante Kovačić. 'U registraturi' je u nastavcima izlazio tijekom 1888. godine i to u časopisu Vijenac.

Miroslav Krleža je, inače, rođen tek 1893. godine. 

A Milanu Bandiću ćemo tek preporučiti da se baci na čitanje književnog magazina 'Bestbook' i to - potpuno besplatno. Čini se bi mu dobro došlo jer za Bestbook pišu vodeći hrvatski novinari, pisci i književni kritičari...

Ovdje besplatno čitajte najbolji književni magazin Bestbook!
Ovdje besplatno čitajte najbolji književni magazin Bestbook!

Štromar: 'Nije mi jasna poruka Bandića, ovim ljudima se žuri' 

U naselju Hižakovcu na području Donje Stubice ministar graditeljstva i prostornog uređenja potpredsjednik Vlade Štromar je izjavio da su svi koji su reagirali odmah nakon potresa napravili dobar posao.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar obišao je u četvrtak potresom pogođeno područje u Krapinsko-zagorskoj županiji te je najavio da će se u zakon o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Zagreba i okolice "uvrstiti svi konstruktivni prijedlozi".

Šteta na području Donje Stubice te općina Gornje Stubice i Marije Bistrice procijenjena je na više od 75 milijuna kuna.

U naselju Hižakovcu na području Donje Stubice ministar graditeljstva i prostornog uređenja potpredsjednik Vlade Štromar je izjavio da su svi koji su reagirali odmah nakon potresa napravili dobar posao u uklanjaju opasnosti od oštećenih dimnjaka i krovišta.

- U zakonu koji donosimo kako bismo omogućili našim ljudima da im se riješi stambeno pitanje, krov nad glavom, brinut ćemo se i o ovom kraju - rekao je Štromar te dodao da će se obnavljati "sve što struka kaže da treba obnoviti i na koji način obnoviti“.

- Drugi prioritet je projektiranje i već osiguravamo sredstva da čim prije krenemo s projektiranjem, a na temelju svega onog što su statičari sada napravili i utvrdili - rekao je Štromar.

Komentirao je i izjavu zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji je danas rekao da  Zagreb neće sudjelovati "u projektu koji je lomljenje preko koljena",  da to nije Gunja.

Štromar je istaknuo kako će zakon biti donesen nakon javne rasprave i da svi mogu dati svoje prijedloge.

- Nešto sam čuo da je poručeno na presici, poruka gradonačelnika je bila da mu se ne žuri. To mi nije jasno. Ovim tu ljudima se jako žuri. Oni trebaju znati u kojem smjeru će ići rješavanje njihovog velikog problema. Mi ćemo slušati sve, a sve pametne i konstruktivne prijedloge, prijedloge koji donose boljitak ćemo prihvatiti - najavio je Štromar.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je rekao kako podupire ministra Štromara u izradi zakona.

- Prva procjena šteta za području Gornje Stubice je oko 50 milijuna kuna, a izvorni prihodi su sedam milijuna, s tim da ta brojka može biti samo veća, a na području grada Donje Stubice između 15 i 20 milijuna kuna. U općini Mariji Bistrici, s obzirom na to da imamo specifične objekte koji su pod zaštitom spomenika kulture, kao i u Donjoj Stubici, ali imamo i crkve, tu će šteta biti između 10 i 15 milijuna - rekao je Kolar.

Istaknuo je da te iznose lokalna samouprava ni u suradnji s regionalnom samoupravom ne može nadoknaditi.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić je rekao da imaju 12 kuća u kojima nije moguće stanovati.

- Na otvoreni poziv Grada dosad imamo 70 zahtjeva za odštetom za kuće koje su više ili manje oštećene - izjavio je Gospočić, a načelnik općine Gornje Stubice Jasmin Krizmanić je rekao kako su potresom najpogođenija općina u Krapinsko-zagorskoj županiji.

- Mi smo za sada primili oko 230 prijava, 35 objekata je procijenjeno da nisu za stanovanje, a još 30-ak je jače oštećeno - dodao je Krizmanić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag