News

Komentari 1

'Banka mora imati manevarski prostor za rad s troškovima...'

'Banka mora imati manevarski prostor za rad s troškovima...'

Njemačka središnja banka protivi se tome da se bankama zabrani prebacivanje troška negativnih kamatnih stopa na štediše radi poboljšanja profitabilnosti

Potrošače treba zaštiti, ali banke moraju imati manevarski prostor za upravljanje troškovima, istaknuo je član upravnog odbora Bundesbanke Joachim Wuermeling.

Njegov istup vremenski se poklopio s raspravom u Njemačkoj, kao i u drugim europskim zemljama, o tome treba li bankama dozvoliti da prebacuju na klijente troškove negativnih kamatnih stopa koje plaćaju za parkiranje novca u središnjoj banci.

Premijer savezne njemačke države Bavarske Markus Soeder predložio je da se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa građanima za štednju manju od 100 tisuća eura.

- Ako se bankama zabrani naplata negativnih kamatnih stopa, ostat će bez instrumenta koji bi mogao osigurati profitabilnost, upozorava dužnosnik Bundesbanka.

Profitabilnost je važan zaštitni mehanizam za financijski sustav i pomaže poticati investicije, dodao je.

Od 2014. godine Europska središnja banka (ECB) de facto naplaćuje zajmodavcima držanje gotovine stopom na depozite od minus 0,4 posto.

Prošle su godine banke u Njemačkoj uplatile središnjoj banci 2,4 milijarde eura za držanje depozita, priopćila je njemačka vlada u odgovoru na parlamentarnu istragu o negativnim kamatnim stopama.

Neke su banke taj trošak prenijele na korporativne klijente i bogate pojedince, ali su ga zajmodavci općenito do sada izbjegavali prebacivati i na leđa malih štediša.

Najčitaniji članci