Obavijesti

News

Komentari 192

Agrokoru kredit od 150 mil. €, Todorića više ne žele na poslu

Agrokoru kredit od 150 mil. €, Todorića više ne žele na poslu
3

Banke su danas potvrdile da su spremne dati novi kredit za Agrokor koji bi omogućio izvanrednom povjereniku da osigura poslovanje, isplatu dobavljača i plaće radnika do Uskrs

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima razgovarao je s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

U koordinacijskom odboru financijskih vjerovnika Agrokora su: Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria) AG i Zagrebačka banka.

- Predstavnici banaka podržavaju zakonski i institucionalni okvir koji se od danas primjenjuje na izlazak iz krize. Banke su danas potvrdile da su spremne dati novi kredit za Agrokor koji bi omogućio izvanrednom povjereniku da osigura poslovanje, isplatu dobavljača i plaće radnika do Uskrsa. Iznos kredita bio bi do 150 milijuna eura, popodne će biti detaljni dogovor - kazao je premijer Andrej Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

02:54

Osvrnuvši se na problem mjenica, Plenković je kazao da su banke izrazile razumijevanje za posebnost toga problema.

- Iskoristit ćemo sve mehanizme da se nađe rješenje u kojem bi onaj koji je bio krajnji korisnik tih sredstva, na kraju ta sredstva i vratio. Mislim da postoji jedan konsenzus kako je ovo pitanje bitno i zbog pouzdanja i povjerenja prema dobavljačima, a i rješavanja toga pitanja, koje mislim da u budućnosti treba puno obazrivije i s dužnom pozornošću i pratiti i ulaziti u takvu vrstu poslovnog odnosa - istaknuo je između ostaloga premijer.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rješavanje krize u Agrokoru: Nakon dobavljača, Vlada obavila sastanak i s bankarima Reporter: Nikol Zagorac

Posted by 24sata Video on Monday, April 10, 2017

Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke, govorio je u ime šest banaka najvećih kreditora Agrokora, kazao je da banke podržavaju restrukturiranje Agrokora. 

- Vodili smo danas konstruktivne i plodonosne razgovore. Banke su u poziciji da podržavaju program restrukturiranja Agrokora, podržavamo zaposlenost i zaposlene unutar Agrokora i podržavamo dobavljače koji isporučavaju robu Agrokoru. Banke su se dogovorile da će osigurati dodatnu likvidnost u visini od 150 milijuna eura. Ono što je najvažnije, ukoliko nastavimo ovim putem i osiguramo likvidnost i povjerenik priredi dobar program restrukturiranja, cijela priča oko Agrokora ići će u dobrom smjeru. Imat ćemo profesionalan i partnerski pristup - poručio je Živaljić. 

Na pitanje tko je odgovoran za mjenice - Agrokor ili dobavljači, čelnik ZaBe nije htio specificirati.

- Ne mogu komentirati. Mjenice su složena situacija u odnosu na banke i dobavljače. Kreditori su izdali priopćenje da će s dobavljačima tražiti optimalno uređenja odnosa s klijentima - kaže Živaljić.

Budući da je standstill podrazumijevao upumpavanje 300 milijuna u Agrokor, Živaljić je upitan znači li to da slijedi i nova tranša, a novinare je zanimalo i što će biti s Antoniom Alvarezom III.

- Standstill je izvan snage stupanjem ovog zakona na snagu. Dogovorili smo likvidnost od 150 milijuna eura. Naša očekivanja u skladu su s donošenjem ovog zakona i ne mogu komentirati, trebamo vidjeti kako će teći izbor konzultanta, banke će biti dio tog procesa - kaže Živaljić.

Upitani su o naplati obveznica koje dospijevaju iduće godine, a Živaljić je kazao da je to pitanje za povjerenika Ramljaka i to ne može komentirati. 

Na pitanje koliko će članova vjerovničkog vijeća biti, Plenković je kazao da će u njemu biti banke koje su jako izložene i domaće banke.

- Od pet članova bit će dva člana iz reda banaka - kazao je Plenković. Male banke trebale bi kontaktirati s povjerenikom, koji će pokrenuti suradnju i s njima. Vrlo je izgledno da će se ići i prema tom koraku, jer to može pomoći kompaniji da normalno posluje, dodao je Plenković. 

Hoće li se država uključiti u pomoć malim dobavljačima, upitan je premijer.

- U prvoj distribuciji nove likvidnosti osigurat ćemo da ti mali najprije dobiju novac -kazao je Plenković, a Ramljak bi trebao otići u kompaniju i cijeli proces smiriti nakon priljeva nove likvidnosti, nakon toga očekuje normaliziranje tokova u gospodarstvu.

Na pitanje mijenja li vladin povjerenik cijelu Upravu Agrokora, Ante Ramljak je odgovorio potvrdno, a na pitanje hoće li oni ostati na svojim radnim mjestima rekao je:

- Sigurno ćemo biti u kontaktu, ali neće biti potrebno da dolaze na posao, rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji