Obavijesti

News

Komentari 11

Banožić za obrambenu pomoć koju šaljemo Ukrajini tvrdi da može opremiti 'četiri brigade'

Banožić za obrambenu pomoć koju šaljemo Ukrajini tvrdi da može opremiti 'četiri brigade'

I dok brojne zemlje EU objavljuju koliko i kakvo oružje šalju kao pomoć Ukrajini, za našu Vladu to je povjerljiv podatak. Radi se o vojnoj opremi vrijednoj 124 milijuna kuna

Hrvatska je u ponedjeljak detaljnije predstavila paket mjera kojim će pomoći Ukrajini u ratnom užasu koji ih je zatekao. Tijekom izvanredne sjednice Vlade, saznali smo da ćemo u Ukrajinu poslati obrambenu pomoć vrijednu 124 milijuna kuna.

I dok brojne zemlje EU objavljuju koliko i kakvo oružje šalju kao pomoć Ukrajini, za našu Vladu to je povjerljiv podatak.

'Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske'
'Inzistirat ćemo da se Hrvatskoj da šansa za mogućnost sanacije Sberbanka Hrvatske'

Riječ je o zaštitnoj opremi i pješačkom naoružanju, a Ministar obrane Mario Banožić izvijestio kako uz zaštitnu opremu šaljemo 'velik broj' puškostrojnica i strojnica u kalibru kojeg je ukrajinska strana zatražila. Nije želio odgovoriti koliko oružja šaljemo, ali napominje: 

- Reći ću to ovako, četiri brigade se mogu opremiti - kazao je Banožić.

Na opasku da su brojne zemlje objavile količine oružja koje šalju, ministar uzvraća:

- Vidjeli ste dio opreme s kojim su izašli u javnost - rekao je.

PRATITE UŽIVO: 

Podsjetimo, Vlada je prošli tjedan donijela odluku da su spremni 10 hrvatskih vojnika poslati u NATO snage za brzi odgovor, a Banožić je kazao kako će još jedna odluka biti i ovaj tjedan na sjednici Vlade.

- Mi smo deklarirali broj, oni zasad ostaju u Hrvatskoj, ali po uputu zapovjednika oni će biti upućeni u misiju ili operaciju, mi težimo da to bude što bliže kući. Oni su deklarirani i ostaju u RH, a bit će upućeni u države članice NATO-a, a nikako izvan nje - rekao je.

>>> Zbivanja iz rata u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Sve je po proceduri?

Na pitanje je li to usklađeno s vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga, odgovorio je kako su sve procedure koje se rade već poznate.

- Mi donosimo odluku na Vladi, Vlada ide uz potrebne suglasnosti prema predsjedniku RH i prema Saboru, koji donosi odluku i nakon toga se prema naredbi upućuju snage tamo gdje bude deklarirano - kazao je.

Plenković o Ukrajini: 'Šaljemo zaštitnu opremu i oružje vrijedno 124 milijuna kuna'
Plenković o Ukrajini: 'Šaljemo zaštitnu opremu i oružje vrijedno 124 milijuna kuna'

Na pitanje kakvo je stanje u pričuvi HV-a, s obzirom na stanje u regiji, uzvratio je:

- Ne samo da se prati stanje u Ukrajini nego i u regiji. Na temelju obavještajnih podataka idemo s određenim podizanjem stupnjeva zaštite vojnih objekata i tako se pripremamo za izazov - poručio je ministar obrane.