News

Komentari 5

Basa: 'Nisam ubio Ibrahima Dedića. Zbog sigurnosti svog djeteta ne smijem više reći'

Basa: 'Nisam ubio Ibrahima Dedića. Zbog sigurnosti svog djeteta ne smijem više reći'

Tomislav Viktor Basa (51) optužen za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića 1999. u Zagrebu iznio je obranu na Županijskom suud u Zagrebu

Nisam sudjelovao u ubojstvu Ibrahima Dedića niti sam pucao na njega. Samog događaja se ne mogu sjetiti jer sam tada bio u lošem stanju. Bio sam u Ivekovićevoj s osobama čija imena ne mogu reći zbog sigurnosti svoj djeteta i svoje obitelji. Jedna od tih osoba mi je rekla da mora razgovarati s Dedićem, rekao je Tomislav Viktor Basa dodavši kako nije znao da će se dogoditi to što se dogodilo.

"Nisam imao oružje niti sam znao da netko drugi ima oružje. Bio sam šokiran kada sam vidio da jedna osoba ima oružje pa sam refleksno desnom rukom odgurnuo oružje te sam tom prilikom propucan kroz desni dlan. To se dogodilo u blizini ulaznih vrata. Potom se sjećam da sam ušao u auto iz kojeg sam istrčao na raskrižju s Vukovarskom i otišao doma", branio se na Županijskom sudu u Zagrebu Tomislav Viktor Basa. 

Basa je rekao kako je 1998. i 1999. bio depresivan, da nije mogao spavati, da je znao miješati opojna sredstva s alkoholom i lijekovima.

"Imao sam noćne more i suicidalne misli. Znao sam misliti da mi je bolje biti s poginulim suborcima i prijateljima", rekao je Basa koji nije htio odgovarati na pitanja tužiteljice i suca. 

Dodao je i kako se osjeća jako loše, da već mjesecima živi u nehumanim uvjetnima u 20-ak kvadrata s još sedam ljudi, da još uvijek čuje glasove bivših suboraca, pogotovo kad se na televiziji spominje Domovinski rat.

Podsjećamo, bivšeg vojnika terete da je 3. srpnja 1999. oko 22.30 sati zajedno s još jednim napadačem čiji identitet nije utvrđen, sačekao dolazak Ibrahima Dedića u Ivekovićevu 17 u Zagrebu gdje je Dedić stanovao. Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja tipa Škorpion kalibra 7,65 mm te pištolja HS kalibra 9 mm.
Izrešetani Dedić pao je na samim ulaznim vratima te je ostao ležati potrbuške tako da mu je gornji dio tijela bio vani, a noge i donji dio tijela unutar ulaza. Svjedoci su čuli kako zapomaže nakon čega mu je jedan počinitelj prišao te iz neposredne blizine ispalio tri hica u potiljak. Potom su se odvezli u BMW-u. 

 U samom ulazu, kao i putem do vozila, a kasnije i u vozilu koje je korišteno pronađeni su tragovi krvi tad nepoznate muške osobe iz čega su zaključili da je jedan od ubojica ranjen i da je obilno krvario. Tijekom postupka zatraženo je vještačenje tragova krvi pronađenih na mjestu događaja, kao i u BMW-u, a vještak je zaključio da oni pripadaju istoj nepoznatoj muškoj osobi.

S obzirom na napredovanja DNA analize krajem listopad 2019. godine ponovno su vještačili pronađene tragove kako bi izolirani djelomični DNA profil počinitelja kojega će moći usporediti s onima u CODIS bazama. To je pretraživanje dalo rezultata krajem siječnja 2020. kad su utvrdili podudarnost Basina DNA profila s onima pronađenim nakon događaja, odnosno tragovi krvi okrivljenika nalaze se na mjestu događaja, u korištenom BMW-u kao i na majici ubijenog Dedića.

Basu, koji živi u inozemstvu i koji je periodično dolazio u Hrvatsku, uhitili su lani 30. siječnja. Nakon uhićenja policajci su pojasnili da su čekali nekoliko godina da Basa iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdili svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. 

Najčitaniji članci