Obavijesti

News

Komentari 13

Bauk: Nitko nije zatražio da se preispita ustavnost odluke

Bauk: Nitko nije zatražio da se preispita ustavnost odluke
1

Kada zaprimi zahtjev, ministar ima rok od 8 dana da preispita odluku. Ako utvrdi da neke odredbe nisu u skladu s Ustavom i Zakonom o tome obavještava Vladu RH

VIDEO

Nakon što je Vukovar u ponedjeljak proglašen mjestom posebnog pijeteta te je izmijenjen statut Grada prema kojem se na tom području isključivo upotrebljava hrvatski jezik i latinično pismo, a cijelo područje izuzima se od primjene odredbi Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, nitko od predstavnika srpske manjine ili članova vijeća ni građana, od ministara uprave Arsena Bauka još nije zatražio da se preispita ustavnost navedenih odluka. 

Kada zaprimi takav zahtjev, ministar ima rok od osam dana da preispita odluku. Ako utvrdi da neke odredbe nisu u skladu s Ustavom i zakonom o tome obavještava Vladu, koja potom ima rok od 30 dana da statut ili njegove odredbe uputi Ustavnom sudu na razmatranje. Vlada ima pravo i neke odredbe statuta staviti van snage, dok sud ne donese svoju konačnu odluku.

Ovo je uobičajen i zakonom propisani postupak nadzora

- Ako u prvom stupnju ministar, a nakon toga Vlada obustavi od primjene neke odredbe, onda se do odluke Ustavnog suda te odredbe neće primjenjivati. Ako građani zatraže ocjenu ustavnosti, dok sud ne odluči, primjenjuju se odredbe koje su u tom trenutku na snazi - pojasnio je proceduru ministar Bauk.

Podsjetio je ova mogućnost Vlade uobičajen i zakonom propisani postupak nadzora rada predstavničkih tijela od strane države.

- To je primjerice kod prava nacionalnih manjina, u statutima, HDZ-ova Vlada u desetak slučajeva napravila, samo te odluke nisu bile toliko vidljive jer nisu medijski popraćene - rekao je.

'Bilo bi neozbiljno unaprijed davati izjave'

Upitan hoće li neke odredbe vukovarskog statuta staviti izvan snage, Bauk odgovara:

- Ne znam što piše u odredbama. S obzirom na rok od osam dana neću imati dovoljno vremena za više od jednog ili dva pogleda. Prema tome postupit ćemo sukladno dosadašnjoj praksi, a pravorijek će dati Ustavni sud, a onda će valjda ta priča i s člankom 8., statutom i pločama biti završena. Bilo bi neozbiljno i nekorektno, ako o nečemu odlučujem, da unaprijed o konkretnom slučaju dajem izjave. To bi bilo kao kada bi sutkinju pitali hoće li osuditi Sanadera i HDZ za Fimi mediju - izjavio je.

Volio bi da se referendum održi po novim pravilima

Ministar uprave osvrnuo se i na ustavnost referendumskog pitanja inicijative 'U ime obitelji'.

- Ako je pitanje protuustavno onda će vjerojatno Ustavni sud odluku o raspisivanju tog referenduma staviti van snage - kazao je.

Ponovio je svoj stav da je predstojeći referendumu odnos građana i Sabora te da se Vlada u to ne bi trebala miješati. Napominje da Vlada mora povoditi odluke Ustavnog suda i Sabora, a ako se referendum raspiše on je u svom djelokrugu odgovoran da se referendum provede. Upitan treba li se referendum provesti po važećim propisima, ili po novoj regulativi, ako se do tada usvoje ustavne promjene, Bauk odgovara:

- Osobno bih volio da, ako Sabor promijeni pravila, da se referendum održi po novim pravilima- zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..