Obavijesti

News

Komentari 50

Ravnatelj bolnice: Ako sam ja kriv, spreman sam dati ostavku

Ravnatelj bolnice: Ako sam ja kriv, spreman sam dati ostavku
4

Ravnatelj dubrovačke bolnice Branko Bazdan istaknuo je kako on kao ravnatelj i svi liječnici stoje iza kolega. Dodao je da su liječnici savjesni i odgovorni u svom radu

VIDEO

Želio bih se u svoje ime i u ime Opće bolnice Dubrovnik još jednom javno ispričati oštećenoj bolesnici i izraziti žaljenje zbog svega što joj se dogodilo svjestan da je isprika beznačajna u usporedbi sa svim onim što je proživjela, kazao je ravnatelj bolnice Branko Bazdan u petak na početku konferencije za novinare u vezi pacijentice (59) iz Opuzena koja je prije mjesec dana greškom u bolnici ostala bez bubrega.

- Pacijentica, čije ime zbog zaštite njene privatnosti ne možemo spominjati, je operirana 29. rujna u našoj bolnici. Sljedećeg dana Uprava bolnice je obaviještena kako postoji sumnja da je pri zahvatu došlo do pogreške koja se u Zakonu o kontroli kvalitete naziva neočekivani neželjeni događaj. Uprava je prijavila resornom ministarstvu sumnju na neočekivani neželjeni događaj i Internom povjerenstvu za stručni nadzor koje je nakon provedenog postupka donijelo zapisnik sa posebnim zaključcima. Nakon što je napravljen PHD(patološko histološka dijagnostika) nalaz odstranjenog bubrega utvrđeno je da je sumnja na neželjeni događaj bila opravdana i potvrđena. O tome je obaviješteno Ministarstvo, 6. listopada, te mu se dostavlja zapisnik i zaključci povjerenstva za stručni nadzor. Istovremeno se o svemu obavještava bolesnica i njena uža rodbina - rekao je Bazdan. 

- O uzrocima, tijeku i posljedicama mjerodavne institucije donijet će svoj sud te to ne mogu niti smijem danas komentirati. Nadam se da ćete uvidjeti nakon što sam izložio slijed događaja da Opća bolnica nikada nije imala namjeru tajiti ni zataškavati ovaj događaj kao što se u dijelu javnosti prezentira. Naprotiv, poduzeli smo sve da rasvijetlimo što se dogodilo, a u skladu s tim postupali smo po protokolu koji je predviđen za ovakve situacije. Odmah i u zakonskom roku smo obavijestili sve one koje smo imali obavezu izvijestiti uključujući bolesnicu i njenu užu rodbinu - istaknuo je ravnatelj dubrovačke bolnice. 

''Liječnici su savjesni i odgovorni''

- Htio bih danas posebno napomenuti da su liječnici koji su sudjelovali u liječenju oštećene bolesnice savjesne i odgovorne osobe koje iza sebe imaju dugi niz godina predanog i uspješnog rada u ovoj bolnici. Ja kao ravnatelj i bolnica i sve njihove kolege stojimo iza njih ili ako hoćete ispred njih dok god ijedna od mnogobrojnih mjerodavnih institucija koje ispituju cijeli slučaj ne donesu odluku o njihovom eventualnom sankcioniranju. Ukoliko se utvrdi i naznaka moje krivnje u ovom slučaju spreman sam dati ostavku na mjestu ravnatelja i snositi posljedice te odgovornosti - rekao je Bazdan.

- Na kraju, obratio bih se medijima te onima koji su dosad korektno izvještavali o ovom nemilom događaju zahvalio na objektivnosti i korektnosti. Nadam se da će se i oni drugi prikloniti takvom načinu komunikacije poštujući kodeks svoga zvanja, liječničku struku, postupke koji su u tijeku , a prvenstveno poštujući privatnost oštećenje pacijentice - kazao je ravnatelj Branko Bazdan.

''Nismo dogovorili naknadu''

Ravnatelj Bazdan je istaknuo da je bilo nekoliko razgovora oko naknade, ali dogovor nisu postigli. Potom je objasnio zašto o tome nisu odmah izvijetili javnost. 

- Poštivali smo želju pacijentice da se o tome događaju ne oglašavamo. Nismo htjeli izlaziti u javnost sve dok se nisu počela pojavljivati u određenim medijima odnosno procurila sva naša izvješća. Što se tiče odštete odnosno naknade nismo izlazili u javnost zbog tri razloga. Prvi, zakonska obveza koga imamo obavijestiti su mjerodavne institucije i to smo napravili, drugi postoji Zakon o zaštiti pacijenata i njihovih prava te treći i najvažniji je da smo dogovorno poštivali želju pacijentice i njene rodbine - kazao je Bazdan, te dodao da je pacijentica zdravstveno prilično dobro, ali da je vrlo uznemirena pritiscima koji se čine na nju te u želji da nema dodatni pritisak posljednjih dana bolnica s njom nije u izravnom kontaktu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je