News

Komentari 0

Beatificirat će talijanskog suca Livatina: Papa Franjo odobrio

Beatificirat će talijanskog suca Livatina: Papa Franjo odobrio

Poznat kao "sudac dječak" jer je izgledao mlađe od svojih 37 godina, Livatino je vodio mnoge istrage protiv mafijaških klanova na Siciliji. Ubijen je vatrenim oružjem

Papa Franjo u utorak je potpisao dekret kojim priznaje da je talijanski sudac Rosario Livatino, kojega je ubila talijanska mafija na Siciliji 1990., bio mučenik vjere i mogao bi biti proglašen blaženim. 

Livatino, pobožni rimokatolik, ubijen je vatrenim oružjem nakon što je talijanska mafija izgurala njegov automobil s autoceste na Siciliji. 

Poznat kao "sudac dječak" jer je izgledao mlađe od svojih 37 godina, Livatino je vodio mnoge istrage protiv mafijaških klanova na Siciliji. 

Dekret mučenika koji je predložila vatikanska Kongregacija za kauze svetaca, a odobrio Papa, znači da Livatinu nije potrebno pripisati čudo da bi bio proglašen blaženim. No moralo bi mu se pripisati čudo da bi ga se moglo proglasiti svecem. 

Prema nauku Katoličke crkve jedino Bog čini čuda, ali sveci za koje se vjeruje da su u raju s Bogom, zagovaraju čuda u ime ljudi koji im se mole. Čudo je obično medicinski neobjašnjivo ozdravljenje neke osobe. 

Najčitaniji članci