Obavijesti

News

Komentari 2

Beatifikacija pape Wojtyłe pod nadzorom kamera i snajperista

Beatifikacija pape Wojtyłe pod nadzorom kamera i snajperista
1

U Rimu će u nedjelju papu Ivana Pavla II. proglasiti blaženim, a istovremeno će trajati i priredbe povodom Praznika rada. Policija jamči sigurnost u zraku i na tlu

VIDEO

Oko milijun hodočasnika, uz najmanje 50 šefova država i vlada, koliko će ih u nedjelju prisustvovati beatifikaciji Ivana Pavla II. na Trgu svetog Petra, predstavljaju izazov za međunarodni terorizam, ali smo proveli sve mjere sigurnosti, izjavio je šef talijanske policije Antonio Manganelli. Proveli su mjere nadzora, špijunaže, istrage i zaštite kako bi svečanost prošla bez problema. Nema naznaka za eventualne terorističke napade, rekao je Manganelli i zajamčio sigurnost.

Osim svečane mise beatifikacije Ivana Pavla II., koju će voditi papa Benedikt XVI., u Rimu će se u nedjelju uvečer održati tradicionalni koncert za Praznik rada na Trgu san Giovanni in Laterano. Na koncertu obično prisustvuje oko 500 tisuća ljudi. Predviđene su i sindikalne manifestacije protiv rada trgovina na 1. svibnja. Neki gradovi, poput Rima, Milana i Firence će i na Praznik rada imati otvorene trgovine.

Dakle, očekuje se prava invazija na Rim. S jedne strane hodočasnici koji će doći na misu, a s druge oni koji odlaze na tradicionalni koncert u organizaciji sindikata.

Sigurnost će se jamčiti u zraku, vodi i na zemlji. Osim što je zabranjeno letenje iznad Trga svetog Petra i što će se bdijeti iz helikoptera posebnim tv-kamerama, specijalci ronioci će biti u rijeci Tiber, a snajperisti na krovovima. Oko Vatikana će sigurnost osiguravati 2.000 policajaca i vojnika, a sve će se pratiti i na specijalnim kamerama za sigurnost koje su postavljene na stupovima i zgradama. Najsuvremenija visoka tehnologija je upotrebljena za nadzor Rima, tako da ''grad neće biti militariziran“, kazao je Manganelli.

Šef rimske policije, Giuseppe Pecoraro, drži kako će u nedjelju beatifikaciju pratiti više od milijun ljudi. Vatikan ne želi prognozirati broj hodočasnika. Na Trgu svetog Petra pripremljeno je 40 tisuća stolica. Ostali hodočasnici će stajati. Svečanosti mogu prisustvovati svi i ako se nisu prijavili i uzeli ulaznice, koje su besplatne.

Najavljen je dolazak oko 50 šefova država i vlada, među kojima će biti i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, odnosno oko 70 izaslanstava raznih zemalja, te oko 800 svećenika, biskupa i kardinala.

Svečanosti beatifikacije počet će u subotu uvečer bdijenjem na prostoru bivšeg cirkusa Maksimusa gdje će govoriti bivši šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls, bivši Wojtylin osobni tajnik Stanisław Dziwisz, a svoje svjedočenje će iznijeti i časna sestra  Marie Simon-Pierre, koja je ozdravila moleći se Ivanu Pavlu II.  

Za vrijeme svečanosti beatifikacije bit će izložena relikvija, mala ampula s krvlju, koja je umetnuta u dragocjen relikvijar koji je pripremio Ured za papinske liturgijske svečanosti. Posljednjih dana bolesti Ivana Pavla II, liječničko osoblje je uzelo krv kako bi ga stavilo na raspolaganje za eventualnu transfuziju. Do nje nije došlo pa je krv sačuvana u četiri male posude. Dvije su stavljene na raspolaganje kardinalu Stanislawu Dziwiszu, a ostalke dvije su pohranjene u bolnici Bambino Gesù. Dvije bočice su stavljene u posebni relikvijar. Jedan relikvijar s ampulom Wojtyline krvi bit će predočen vjernicima tijekom svečanosti beatifikacije 1. svibnja, a zatim će biti pohranjen u posebnu kapelu gdje se nalaze i druge važne relikvije. Druga ampula će biti vraćena u bolnicu Bambino Gesù.

Wojtylin dan će se slaviti 22. listopada. Karol Wojtyla je Papom postao 22. listopada 1978., a umro je 2. travnja 2005.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu