Obavijesti

News

Komentari 9

Beba se bori za život! Trudnica s ospicama rodila u 7. mjesecu

Beba se bori za život! Trudnica s ospicama rodila u 7. mjesecu
1

Srbija: Opće stanje bebe je gore nego poslije poroda. Primila je imunoglobuline kao dio terapije. Javio se i poremećaj srčanog ritma, a sumnja se i na krvarenje u moždanim komorama

VIDEO

L. M. (33) iz okolice Aleksinca u Srbiji koja je oboljela od ospica rodila je 7. ožujka, desetak minuta iza ponoći na Infektivnoj klinici u Nišu u sedmom mjesecu trudnoće. 

Nakon prijevremenog porođaja, koji vrlo moguće uzrokovan ospicama, L. M. je u stabilnom stanju, ali se pogoršalo stanje novorođenog dječaka, teškog svega 1.530 grama. On je trenutno životno ugrožen i smješten je na Odjelu intenzivne njege Dječje interne klinike.

- Opće stanje bebe je lošije nego poslije porođaja. Još nema ospice po tijelu, a primila je imunoglobuline kao dio terapije. Beba je priključena na respirator. Javio se i poremećaj srčanog ritma, zbog čega je dobila terapiju. Sumnja se i na krvarenje u moždanim komorama, koje je karakteristično za prijevremeno rođene bebe, ali će se to znati tek poslije dijagnostike i pregleda neonatologa - kaže dr. Dejan Milojević, šef intenzivne njege u Dječjoj internoj klinici.

Kako saznaje Blic, pacijentica je primljena dan ranije u nišku Infektivnu kliniku i bila je pod nadzorom ginekologa koji su redovno pregledavali, ali nalazi nisu ukazivali da će porođaj nastupiti tako brzo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Infektolog: Sve se dogodilo za desetak minuta jer je njoj to peto dijete

Infektolog dr. Steva Stanišić, dežurni liječnik Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu morao je neočekivano obaviti porod, ali mu to, na sreću, nije bila prva takva situacija u karijeri, pa je sve prošlo bez komplikacija.

- Ospice mogu dovesti do prijevremenog porođaja. Sve se dogodilo za desetak minuta jer je njoj to peto dijete. Obavijestili smo odmah dežurnu ekipu na Ginekološkoj klinici, ali je vodenjak pukao i počela je izlaziti glava bebice. Ja sam je prihvatio i podvezao pupčanu vrpcu. Odmah je zaplakala, a kada su stigli ginekolozi, smjestili su je u mobilni inkubator - priča dr. Stanišić.

Majka L. M. se osjeća dobro jer su ospice kod nje već u prolaznoj fazi.

- Ona je već imala ospice kada je primljena u kliniku. Bila je bolesna pet, šest dana prije toga. Nismo je smjestili na Odjel ginekologije jer su ospice zarazne i šire se kapljičnim putem, zrakom pa bi to bio rizik za druge trudnice - kaže dr Stanišić.

Kod trudnice ospice nisu potvrđene laboratorijski, ali njena klinička slika po svemu odgovara ovoj bolesti.

Drugi slučaj u Nišu

L. M. je druga trudnica zaražena ospicama koja se porodila u KC Niš. U siječnju  je na Odjelu ginekologije u potpuno izoliranim uvjetima izveden porod trudnice koja je primljena s ospicama. Nakon poroda trudnica je prebačena na Infektivnu kliniku, a beba na Dječju internu kliniku.

U Srbiji devet žrtava ospica, apel ministra zdravlja da roditelji cijepe djecu

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je u srijedu na "odgovorno ponašanje" i uputio apel roditeljima koji još nisu cijepili svoju djecu protiv ospica da to učine, podsjetivši da je u Srbiji od posljedica zaraze virusom morbila umrlo devet osoba.

"Dajte samo da se uozbiljimo, dajte podršku medija, ljudi, da se cijepimo. Treba još nešto manje od 30.000 djece cijepiti, to je jedini način da ne umiru i da se ne razbolijevaju i djeca i odrasli...", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Srbijanski ministar podsjetio je da zdravstveni djelatnici već nekoliko mjeseci "vode tešku borbu protiv epidemije ospica" i da je u Srbiji u posljednjih nekoliko mjeseci devet osoba preminulo.

Lončar je rekao da je "do sada bilo devet smrtnih slučajeva do kojih nije smjelo doći".

Najmlađi pacijent je beba stara samo 15 dana, a najviše je oboljelih u dobi do pet godina, kazao je Lončar istaknuvši kako je cijepljenje "jedini način da se ovakvi ishodi spriječe".

"Imamo situaciju gdje ih ni zakon ne može prizvati pameti... ", rekao je Lončar.

"Imamo dovoljno cjepiva, dobit ćemo još 10.000. Neophodno je cijepiti djecu. Hajde da se prizovemo pameti, da obavimo taj posao u sljedećih mjesec,dva. Ovo je apel da je krajnje vrijeme da svi budemo odgovorni i slušamo struku", apelirao je Lončar u programu nacionalne televizije.

U Srbiji je za manje od pet posljednjih mjeseci službeno potvrđeno devet smrtnih slučajeva od ospica, među kojima dvoje djece mlađe od pet godina, te dvoje zdravstvenih djelatnika.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od početka listopada 2017. godine do 5. ožujka na teritoriju Srbije i dijelu Kosova koji pokriva Zаvоd zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, registrirana su ukupno 3.123 pacijenta zaraženih ospicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto