Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Bebama su dali infuziju s bakterijama, dvije umrle

Njemačka: Bebama su liječnici dali infuzije u kojima su bile enterobakterije. Dvoje djece je mrtvo, a pet ih se bori za život. Slučaj istražuju

ktvu
Foto: ktvu
12 komentara

U sveučilišnom medicinskom centru za djecu i mladež u njemačkome Mainzu već danima vladaju šok i nevjerica. U subotu su ondje umrle dvije bebe, a pet ih se još bori za život. Iako još nema službene potvrde uzroka njihova stradanja, liječnici pretpostavljaju da su primile zaraženu infuziju.
- Dvije umrle bebe u našem su centru bile zbog problema sa srcem, i to na odjelu za intenzivno liječenje - rekao je Norbert Pfeiffer iz uprave centra. Dodao je da je infuziju dobilo deset nedonoščadi i petogodišnje dijete. Pfeiffer je rekao da još nije jasno kako su infuzije onečišćene. Bakterije u infuziji otkrivene su u istoj ustanovi, na odjelu za mikrobiologiju. Tamošnji liječnici tvrde da svaki dan provjeravaju kvalitetu proizvoda kojima se koriste na svojim pacijentima.
- Možda je kriv proizvođač, a možda su se onečistile u klinici - rekao je Pfeiffer za njemački Bild. Slučaj istražuju policija i državno odvjetništvo. Bebe koje su umrle bile su stare dva i osam mjeseci.
- U infuziji su bile enterobakterije. Otopine različitih proizvođača svaki dan dolaze u centar. Mi od njih radimo infuzije za svakog pacijenta posebno. Otopine svaki dan ispituje institut za mikrobiologiju i higijenu - objasnio je Pfeiffer. Hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović kaže da takvih slučajeva u nas nije bilo, a vjeruje da i neće. Dodao je da se zaraza tim crijevnim bakterijama može izbjeći poštujući minimalne higijenske standarde, poput pranja ruku.
- Naše fiziološke otopine visoko su standardizirane, a razina higijene u bolnicama također je na visokoj razini, te mislim da se nemamo čega bojati - rekao je Milinović.ODMAH SU PROMIJENILI PROIZVOĐAČA OPREME
Zdravlje dviju beba koje su podlegle infekciji već je bilo ozbiljno narušena i transfuziju su čekale na intenzivnoj njezi. Odmah nakon što je utvrđena infekcija, bolnica u Mainzu promijenila je proizvođača opreme za intravenozne intervencije.

Možda vas zanima i ovo:
Message