Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Bebe bi trebali ubijati i poslije poroda ako ih majke ne žele'

Francesca Minerva s Oxforda smatra kako bi doktori trebali imati pravo na ubijanje mladih beba ako se one rode oštećene, ili ih majke ne žele ili ih ne mogu uzdržavati

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
376 komentara

Etičarka i filozofkinja s Oxforda Francesca Minerva je, u najmanju ruku, šokirala kolege svojim razmišljanjima i uvjerenjima. U članku objavljenom u British Medical Journalu, Francesca piše kako bi doktori trebali imati pravo ubiti novorođenče u slučaju ako je ono invalid, ili ga pak majka ne želi ili jednostavno roditelji nemaju novaca da ga uzdržavaju. 

Minerva smatra da tek rođena beba nije 'prava osoba' i da je ubijanje odmah nakon poroda nije puno drugačije od onog dok je fetus još u maternici. 

Kolege etičari i borci za ljudska prava njezina su razmišljanja proglasili groznima, nehumanima i destruktivnima. Smatraju da za ubojstvo nema opravdanja. 

U spornom članku Minervu podupire i njezin kolega Alberto Giubilini s kojim je radila na projektu. Njih dvoje zalažu se da 'postporođajni abortus' treba dozvoliti u svim slučajevima zbog kojih se radi i abortus. U svojoj analizi kreću od pretpostavke da roditelji tek nakon poroda doznaju da im dijete nije zdravo, prenosi Daily Mail.

- Odgajanje takvog djeteta moglo bi biti na teret obitelji, a kasnije vjerojatno i društvu - stoji u članku. 

Možda vas zanima i ovo:
Message