Obavijesti

News

Komentari 12

Beba umrla u utrobi, porodili je i oživjeli nakon čak 25 minuta

Beba umrla u utrobi, porodili je i oživjeli nakon čak 25 minuta
5

Curica je u utrobi i nakon porođaja dugo bila bez kisika, pa su se liječnici bojali da joj je mozak oštećen. Zato su joj izazvali hipotermiju koja smanjuje tu opasnost

VIDEO

Cijela drama za Rachel Claxton (32) i njenog dečka Jasona Andersona (33) iz Velike Britanije počela je već tijekom trudova kada je mami pukla posteljica zbog čega je beba ostala bez kisika i dotoka krvi. 

- Držala sam ju u rukama samo dvije sekunde kad je babica rekla Jasonu da stisne dugme za uzbunu. Odjednom su se sa svih strana pojavili liječnici. Babica je plakala, Jason je plakao, a meni nitko nije govorio što se događa. Preklinjala sam ih da mi kažu, no znala sam da je ona mrtva jer dugo nisam čula njen plač. Onda sam nekoga čula kako govori 'S nama je'. Nisam mogla vjerovati, priča mama Rachel Claxton (32). 

Malena Ella je 25 minuta bila klinički mrtva, no liječnici su ju uspjeli vratiti u život. Kako joj je organizam dugo bio bez kisika bojali su se da joj je mozak oštećen.

- Rekli su nam da se pripremimo na najgore i da sumnjaju da će Ella preživjeti noć. Ako preživi, rekli su, imat će teška oštećenja mozga te možda neće moći pričati ni hodati. No nama je bilo svejedno, samo da je živa, ispričala je mama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Liječnici su odlučili Ellu poslati u drugu bolnicu gdje se upotrebljavala nova tehnika izazivanja hipotermije koja smanjuje opasnost od oštećenja mozga. Dekom za hlađenje curici su snizili temperaturu sa oko 37 stupnjeva Celzijusa na oko 33,5 kako bi se smanjila oteklina oko mozga. Nakon 72 sata počeli su joj povisivati temperaturu za oko pola stupnja. Kad je napunila 11 dana smjela je konačno s roditeljima otići kući. Još uvijek Ella treba fizioterapiju, no nalazi pokazuju da na mozgu nema anomalija.

- Još nismo sigurni u njenu budućnost no za sada ide iz pobjede u pobjedu. Ona je naše malo čudo i svakim danom nam daje novu nadu, rekla je mama za Daily Mail. 

- U biti je cilje smanjiti temperaturu mozga između 33 i 34 stupnja Celzijusa. Usporavamo metabolizam mozga i tako mu pomažemo da se oporavi i ograniči štetu koja je već nastala, objasnila je liječnica Vidya Garikapati. 

- Ideja je došla od ljudi koji su bili zarobljeni u planinama, posebno u slučajevima trauma. Kada im se glava odnosno mozak ohladio, ograničilo se njegovo oticanje. Pomoglo im je da se oporave bez ikakvih nuspojava, pa su istraživači odlučili primjeniti istu metodu na bebe, dodala je Garikapati i zaključila kako je stroj za snižavanje temperature najveći uspjeh medicine  u liječenju beba u zadnjih 20 godina, prenosi Sky News. Aparat košta 304.500 kuna, a pomogne jednoj od devet beba.

Medicinska hibernacija

Metode hlađenja sve se češće koriste u medicini kako bi se očuvale funkcije mozga nakon težih trauma. U postupku se koriste deke za hlađenje, odnosno madraci puni hladnog zraka ili tekućine, koji spuštaju temperaturu tijela kako bi usporili cijeli organizam. Efekt je sličan hibernaciji sa ciljem da drži tijelo u funkciji u drugim uvjetima što je duže moguće. Kucanje srca i tlak se tada snize, disanje postaje plitko, a rad živčanog sustava smanjen. Kao posljedica, manja je i tjelesna potreba za kisikom i energijom. Osim što usporava organizam, hlađenje usporava i razvoj ozljede mozga koja ne nastaje trenutačno nego se razvija kroz više dana, rekao je Topun Austin, a prenosi The Sun.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a