Obavijesti

News

Komentari 1

Beč: Počeli nuklearni pregovori

Beč: Počeli nuklearni pregovori
5

Međutim, situacija s Ukrajinom mogla bi ove pregovore odvesti u sasvim drugom smjeru obzirom da su Kina i Rusija od samog početka pregovora bile naklonjene Iranu

U ponedjeljak je u Kremlju na tiskovnoj konferenciji Vladimir Putin odmjerio snage sa zapadom. Nakon šestosatnog razgovora s Emmanuel Macronom ruski predsjednik je rekao kako je svima u interesu da se za ovu krizu nađe diplomatsko rješenje. Međutim, dodao je kako će zemlje članice NATO-a biti uvučene u rat s Rusijom ako Ukrajina uđe u NATO i pokuša ponovno preuzeti Krim vojnim putem.

- Svjesni smo da je konvencionalna moć NATO-a veća od one koju ima Rusija. No, Rusija je vodeća nuklearna sila i u ratu neće biti pobjednika - bio je jasan Putin.

Macron poziva na smirenost u rješavanju ukrajinske krize
Macron poziva na smirenost u rješavanju ukrajinske krize

U utorak je sazvan hitan nastavak nuklearnih pregovora koji se odvijaju u Beču. Visoki predstavnik EU Josep Borrell, zamjenik glavnog tajnika EEAS-a Enrique Mora sastao se sa predstavnicima Kine, Francuske, Njemačke, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Irana i Sjedinjenih Država. U Palais Coburg predstavnici Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) su se nalazili na manjim sastancima ili pregovorima u četiri oka. Upitali smo Mikhaila Ulyanova, seniora diplomatu i predstavnika pri Ujedinjenim narodima, kakav je njegov stav o Putinovoj izjavi po pitanju nuklearnog oružija. Odbio je komentirati predsjednikovu izjavu, a za današnje razgovore je rekao kako su tek počeli.

Kremlj niječe da je Putin obećao Macronu da zasad neće biti novih manevara blizu Ukrajine
Kremlj niječe da je Putin obećao Macronu da zasad neće biti novih manevara blizu Ukrajine

Situacija u Ukrajini bi mogla nuklearne pregovore odvesti u sasvim nekom drugom smjeru

Inače, Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) je započela početkom 2021. godine s ciljem da digne sankcije koje je Amerika postavila nad Iranom. S druge strane trebala je proizvodnju atomske energije u Iranu staviti pod kontrolu prema ugovoru koji je potpisan 2015. godine.

Putin i Macron sastančili za apsurdno velikim stolom: Jesu li čuli jedan drugog - ne zna se
Putin i Macron sastančili za apsurdno velikim stolom: Jesu li čuli jedan drugog - ne zna se

Međutim, situacija s Ukrajinom mogla bi ove pregovore odvesti u sasvim drugom smjeru obzirom da su Kina i Rusija od samog početka pregovora bile naklonjene Iranu. Inače, Kina je također tražila da Sjedinjene Američke države ukinu i njima sankcije. Za Ulyanova su svi govorili da je spasio nuklearne pregovore navigirajući razgovor između Irana i SAD-a koji se vodio indirektno. Čak ga je i State Department (državni odjel) vidio kao odličnog partnera. Prije više od pola godine Ulyanov je rekao novinarima kako na nuklearnim pregovorima nikada ne razgovaraju o Ukrajini, Latinskoj Americi, Australiji ili bilo čemu drugom. Istaknuo je fokusiranost na zadatak rješavanja nuklearnih regulativa s Iranom. No, hoće li i dalje tako ostati?