News

Komentari 29

Benedikt XVI.: Mlade bi trebalo odgajati u duhu pravednosti

Benedikt XVI.: Mlade bi trebalo odgajati u duhu pravednosti

Papa je zatražio solidno obrazovanje savjesti čime bi se moglo odstraniti negativna držanja. Poziva mlade cijeloga svijeta da s većom nadom gledaju u budućnost

U globaliziranom svijetu potrebni su mir i suživot možda i više od kruha, rekao je papa Benedikt XVI. tijekom mise održane danas u bazilici sv. Petra u povodu 45. Međunarodnog dana mira koji Crkva slavi svakog 1. siječnja. Poruka je upućena svim državnicima svijeta i ljudima dobre volje, kako je rekao Benedikt XVI. tijekom prvog ovogodišnjeg angelusa koji je održao u 12 sati sa svoga prozora nakon što je predvodio misu u bazilici sv. Petra.

Mladi mogu biti i „rastreseni socijalnim stanjem, koje može potaknuti na netolerantno i nasilno djelovanje“, kazao je Papa, pa zbog toga moraju biti odgajani u duhu pravednosti i mira.

Upravo zbog toga naziv ovogodišnje Papine poruke u povodu Dana mira je „Odgajati mlade za pravednost i mir”.

Na prvoj Papinoj misi u Novoj godini bilo je i 180 veleposlanika zemalja akreditiranih pri Svetoj Stolici. Papa je zatražio „solidno obrazovanje savjesti čime bi se moglo odstraniti negativna držanja“. Poziva mlade cijeloga svijeta da s većom nadom gledaju u budućnost i podsjeća ih da „ideologije ne spašavaju svijet“.

- Nemojte se obeshrabriti pred poteškoćama i ne prepuštajte se lažnim rješenjima, koja se često prikazuju kao lakšim putovima za prevladavanje problema - poručuje Papa mladima i poziva ih da budu poticaj odraslima u naporima prevladavanja „nepravdi i korupcije“. U toj poruci potpuno posvećenoj mladima, Papa poziva odgovorne političare da „mladima pruže jasnu sliku politike koja djeluje za opće dobro“.  

Potrebno je pomoći djeci, mladima, da razviju „ličnost koja ujedinjuje duboki osjećaj za pravednost sa štovanjem drugoga, sa sposobnošću sučeljavanja sukoba bez prepotencije, s unutarnjom snagom svjedočenja dobroga i kada to znači žrtvovanje s opraštanjem i pomirenjem“, objasnio je Benedikt XVI.

- Jedino na taj način muškarci i žene mogu postati stvarno miroljubivima i graditeljima mira - naglasio je Papa.

Šef ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi, je kazao, komentirajući Papinu poruku mira, koja do sada (njezin sadržaj je obznanjen novinarima polovicom prosinca 2011.) nije imala odjek koji zaslužuje,  da „ako današnji mladi nisu odgojeni za mir, mira sutra zacijelo neće biti”.

- Mir je plod pravednosti i ljubavi, dar je Božji, ali je i djelo koje valja ostvariti. Da bismo bili istinski mirotvorci, moramo se odgajati u suosjećanju, solidarnosti, suradnji, bratstvu, i biti pažljivi i aktivni u zajednici da se ljudi zanimaju za nacionalne i međunarodne problema - stoji u Papinoj poruci.

U bazilici sv. Petra, Benedikt XVI. je danas poručio svim državnicima svijeta preko prisutnih veleposlanika kako „mir u svome punom i najvišem smislu je zbor i sinteza svih blagoslova“, a Crkva ima duboku želju za mirom. Sveta Stolica će se i dalje zauzimati u promicanju mira u svijetu. 

Najčitaniji članci