Obavijesti

News

Komentari 60

Tajanstveni svijet benediktinki: Komuniciraju samo preko Fejsa

Tajanstveni svijet benediktinki: Komuniciraju samo preko Fejsa
3

Donedavno benediktinke nisu smjele izlaziti uopće, pa čak ni na pogrebe svojih roditelja, recimo . Sad smiju. Benediktinke imaju vrtić, pa i glazbenu školu

VIDEO

U tih nekoliko dana, koliko sam proveo unutar njihovih zidina, razvilo se obostrano poštovanje, koje gajimo i danas. I moram vam reći - one su vrlo srdačne i vesele, priča nam Luka Marotti.

Fotograf i snimatelj o životu zadarskih benediktinki snimio je dokumentarni film “Soba s pogledom na zvonik”. Zagrebački majstor ulovio je tajanstveni svijet “čuvarica zlata i srebra grada Zadra”, kako pjevaju, sviraju harmoniku, surfaju internetom koristeći prijenosna računala.

Zatvorene misionarke iz samostana i crkve sv. Marije otvorene su ipak svijetu, ali isključivo putem društvenih mreža, odnosno Facebooka, i web stranice, koju same održavaju...

- Projekt fotografiranja trajao je tijekom snimanja dokumentarca tri-četiri dana i još jedan cijeli dan povodom njihova odlaska u Smilčić - priča nam Luka Marotti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Snimio je benediktinke kako skupa odlaze na izlet, u posjet svom imanju u zadarskom zaleđu.

Tamošnji velebni samostanski kompleks prostire se na četiri hektara obrađene površine.

Zagrebački fotograf “ulovio” je i momente u kojima sestre pjevaju, sviraju harmoniku, surfaju internetom koristeći prijenosna računala...

Marotti je djetinjstvo proveo upravo u Zadru. Sjećanja su se obnovila kroz suradnju s benediktinkama.

- Moje uspomene na djetinjstvo u Zadru još su vrlo svježe i čini mi se kao da je sve to bilo jučer. Neko vrijeme stanovao sam u kazalištu, kad je ono bilo kazalište prepuno imena kakva danas ne možete ni zamisliti

'Soba s pogledom na zvonik'

Zatim sam stanovao stotinjak metara od samostana i dane provodio igrajući se na Forumu - priča nam 71-godišnji scenarist, redatelj i fotograf.

Od 1986. redatelj je u Znanstveno-obrazovnom programu HRT-a. Režirao je više od 600 emisija, uglavnom s umjetničkom tematikom: serijal “Kulturna baština”, koji je radio s Eddom Dubravec punih 30 godina, jedna je od najdugovječnijih emisija HRT-a. Autor više fotografskih izložbi i fotomonografije “Malena mjesta srca moga”.

Prije sedam godina nastao je njegov dokumentarac “Soba s pogledom na zvonik”, a cijeli projekt pratila je i izložba fotografija “Život benediktinki - da se slavi Bog”.

Sad je nastala i zasebna knjižica pod nazivom “Benediktinke Zadar”. Na fotografijama je zabilježio događaje iz mirne svakodnevice redovnica, a sve to danas je objedinjeno i u toj knjižici, koja se, među ostalim, može kupiti u samostanskom “shopu”.

Vingradi i turizam

- Mislio sam da osim tog filma ne bi bilo loše napraviti knjigu koja se može pročitati uvijek. Kad su me sestre u tome podržale, sve je bilo jasno - rekao nam je Luka Marotti.

Zadarske benediktinke imaju vrtić i glazbenu školu u Ulici Madijevaca 8.

U Petrčanima su u koncesiju dale zemljište - na dijelu su nikli vinogradi, a na drugom dijelu gradit će se ubrzo turistički kompleks.
Od plodova sa svojeg poljoprivrednoga gospodarstva u Smilčiću proizvode maslinovo ulje, sve moguće vrste džemova, likere od limuna i maraške.

Donedavno nisu smjele izlaziti čak ni na pogrebe svojih roditelja, no otkad je promijenjena monaška klauzura, dopušteno im je izlaziti iz zdravstvenih razloga, zbog škole, bolesnih roditelja ili pogreba nekog od bližnjih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...
ZABILA SE U NJIH

Dubrovački portal tvrdi: Ovo je Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre iz Gradca...

Albanka je nakon što je puštena iz bolnice u četvrtak odmah uhićena i određen joj je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog kaznenog djela izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom
DHMZ upozorava: 'Stiže naglo zahlađenje. Dolaze nam obilne oborine, a moguć je i snijeg...'
STIŽE PROMJENA VREMENA

DHMZ upozorava: 'Stiže naglo zahlađenje. Dolaze nam obilne oborine, a moguć je i snijeg...'

Pratite upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito ako planirate putovanje jer se na prometnicama kroz Gorsku Hrvatsku mjestimice očekuju zimski uvjeti, a duž obale ograničenja u prometu zbog olujne bure