Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Beograd: Huligani razvalili slovensko veleposlanstvo

Prosvjednici su zbog proglašenja neovisnosti Kosova razbili slovensku ambasadu, a napali su i McDonaldse te albansko veleposlanstvo

REUTERS
Foto: REUTERS
22 komentara

Riječ je o prosvjednicima - među kojima je najveći broj navijača - koje je policija ranije potisnula iz Ulice kneza Miloša, ispred zgrade američkog veleposlanstva, na koju su tijekom večeri prosvjednici bacali kamenje i baklje.
Na meti demonstranata našli su se veleposlanstva Slovenije, SAD-a i Albanije, McDonaldsovi restorani na Terazijama i Slaviji i prostorije LDP-a, a zamalo i Bajrakli džamija. Izgrednici su razbijali izloge i sve što se našlo pred njima, brutalno napadajući policiju, ali i domaće te strane novinarske ekipe. Među stradalim ekipama kojima su onemogućili snimanje i ona je hrvatske RTL televizije.
Prvo je na udaru bilo veleposlansvo SAD-a u Ulici kneza Miloša, gdje se već oko 17 sati okupilo više od 1000 demonstranata, uglavnom mladih ljudi, pripadnika ultradesničarskih organizacija i navijačkih skupina. Ambasadu je branilo oko 200 policajaca, ali je u jednom trenutku mladić preskočio kordon i došao do vrata. Policija je krenula u akciju, što je okupljenima bio znak da počnu sukob s policijom. Policajce i zgradu ambasade gađali su kamenjem, velikim petardama i zapaljenim bakljama. Demonstranti su gurali kontejnere na sredinu ulice i palili ih, a oštetili su i nekoliko parkiranih automobila. Nakon desetak minuta tučnjave stiglo je pojačanje, pa su huligani krenuli prema Bajrakli džamiji. Nisu joj mogli prići zbog jakih policijskih snaga, pa su krenuli prema slovenskoj ambasadi u Pariskoj ulici, koju je prvotno čuvalo samo 20 policajaca. Skupina huligana upala je unutra, polomila inventar, skinula zastavu te države i zastavu EU, a nekoliko stolaca izbacili su kroz prozor. Skinute zastave su kasnije spalili na Trgu Republike, a policija je razjarenu masu, uz uporabu suzavca, potisnula prema Kalemegdanu.
Najgore su prošli McDonaldsovi restorani na Terazijama i Slaviji. Restoran na Terazijama dvaput su napali, a u vrijeme prvog napada restoran je radio i u tijeku je bila proslava dječjeg rođendana. U drugom napadu kroz razbijena stakla bacili su Molotovljev koktel, ali nije se zapalio. Podivljali protestanti uništili su i zapalili restoran na Slaviji, a malo prije 22 sata tamo se pojavio potpredsjednik SRS-a Dragan Todorović, koji je mladim ljudima poručio da se smire:
- To je naš grad i nemojte ga uništavati. Ni Prištinu ne treba lomiti jer će i ona biti naša. Organizirat ćemo uskoro mirne demonstracije da pokažemo svoj revolt svijetu, ali ovo ne trebate činiti - poručio im je Todorović.
Izgrednici su tijekom noći upali i u prostorije Liberalne stranke Čede Jovanovića. Vikali su: 'Čedo, Šiptaru' i 'Tadiću, ustašo". Poslije 22 sata napali su i veleposlanstvo Albanije na Dedinju.
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk osudio je u ponedjeljak napad na slovensko veleposlanstvo u Beogradu tijekm prosvjeda protiv proglašenja neovisnosti Kosova u nedjelju navečer. Tuerk je dodao da očekuje odgovarajuće postupke srbijanskih vlasti protiv počinitelja, te njihovu ispriku, ali i odgovarajuću odštetu za nanesenu štetu.

Možda vas zanima i ovo:
Message