Obavijesti

News

Komentari 18

'Beograd mora prestati izvoziti svoje probleme s Kosovom'

'Beograd mora prestati izvoziti svoje probleme s Kosovom'
1

Željko Komšić upozorio je srbijanske dužnosnike da moraju prestati povezivati svoje probleme u odnosima s Kosovom s BiH, ako ne žele dalje pogoršanje međudržavnih odnosa u regiji

VIDEO

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je u petak srbijanske dužnosnike da moraju prestati povezivati svoje probleme u odnosima s Kosovom s BiH, odnosno statusom njenog entiteta Republike Srpske, ako ne žele dalje pogoršanje međudržavnih odnosa u regiji.

Komšić je posebnom izjavom reagirao na komentar predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić koja je ranije tijekom dana izrazila čuđenje zbog činjenice da se na isti način ne promatra problem granice između Kosova i Albanije te Srbije s BiH odnosno RS.

"Očevidno su granice na stolu i sada imamo to da za neke (Kosovo i Albaniju) mogu biti a za Republiku Srpsku ne mogu", kazala je Brnabić srbijanskim medijima komentirajući najavu potpune liberalizacije graničnog režima između Kosova i Albanije što je u Beogradu protumačeno kao najava provedbe projekta "velike Albanije".

Nastavak politike Beograda iz 90-ih godIna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović dao je sličnu izjavu a reagirajući na to Komšić je istaknuo kako granice BiH ne mogu biti dovedene u pitanje što god se zbivalo između Kosova i Albanije.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je ocijenio kako bi pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije trebali prestati razmišljati kako će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i "izvozom vlastitih problema" pojačati svoju pregovaračku poziciju što je, kako ocjenjuje Komšić, nastavak politike Beograda iz 90-ih godIna prošlog stoljeća.

"Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakvo relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedincu iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je BiH neupitna činjenica, što prije to razumiju i prihvate bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske dužnosnike da prestanu povlačenje tih nemogućih paralela", izjavio je Komšić.

Njegov srpski kolega u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik o svemu ima potpuno drugačije mišljenje. On je na konferenciji za novinstvo prošlog tjedna izjavio kako je "nemoguće odvojiti pitanje Kosova od zbivanja u BiH".
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...