Obavijesti

News

Komentari 93

Beroš: 'Do prekjučer nisam ni znao da je Capak član HDZ-a'

Beroš: 'Do prekjučer nisam ni znao da je Capak član HDZ-a'
1

Da ste me prekjučer pitali je li Capak u stranci, rekao bih da ne znam. Mi u Stožeru nismo birali ljude po stranačkoj pripadnosti nego stručnom opredjeljenju

VIDEO

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je u Dnevniku N1 popuštanje mjera, ponovno otvaranje zdravstvenog sustava, planove za budućnost, ali i politizaciju Stožera.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:22

- Nadajmo se da neće doći do povećanja zaraze, ali moramo biti spremni i na tu situaciju. Mjere su donošene balansirano i postepeno, a isto tako smo ih odlučili ponovno uvoditi, fazno, s naglaskom na epidemiološke mjere kojih se treba držati. Ako to bude tako, vjerujem da se neće osjetiti na broju oboljelih, ali na sve moramo biti spremni - rekao je Beroš te komentirao demobilizaciju zagrebačke Arene. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nije problem u hladnom pogonu. Sreća je da nam trenutna epidemiološka situacija omogućava da razmišljamo i o takvim koracima demobilizacije Arene, ali moramo biti spremni i ako se potreba pojavi, ona u roku od dva dana može biti opet u funkciji. Sad razloga za to nema - izjavio je. 

Rekao je kako se sad popušta s mjerama jer je epidemiološka situacija drugačija što znači da će se polako aktivirati i sam zdravstveni sustav. 

Stožer se sada kompromitira samo zato jer su članovi HDZ-a
Stožer se sada kompromitira samo zato jer su članovi HDZ-a

Sigurno su liste čekanja povećane, to je jasno. Nikad nismo prekinuli rad u potpunosti, ali se odvijao pod drugačijim okolnostima. Manje je zdravstvenog osoblja radilo. Tako ćemo polako popustiti naše mjere i aktivirati zdravstveni sustav, ali liste čekanja ćemo posložiti po prioritetima. Rizično zdravstveno stanje će uvijek biti vodilja - one s većim rizikom rješavamo prve - ističe Beroš te dodaje kako je nabava zaštitne opreme bila veliki problem, koji su s vremenom uspjeli riješiti. 

- Od prvog dana je to bio problem, ali naporima Vlade RH dogovorena je kontinuirana opskrba Hrvatske zaštitnom opremom iz Kine. Najmoćnije svjetske države otimale su se oko zaštitne opreme i zato je ovaj iskorak jako velik. U ovom tjednu je došlo nekoliko aviona s preko 200 tona zaštitne opreme. To sve skupa ide preko Ministarstva gospodarstva, mi kao Ministarstvo zdravstva nismo involvirani, ali vjerujem da je sve transparentno - kaže ministar. 

S obzirom na komentare javnosti posljednjih nekoliko dana, Beroš je progovorio i o politizaciji Stožera. 

Stožer još popušta s mjerama: Možemo u vikendice na more
Stožer još popušta s mjerama: Možemo u vikendice na more

- Da, za mene se zna da sam član HDZ-a. Da ste me prekjučer pitali je li Capak u stranci, rekao bih da ne znam. Mi u Stožeru nismo birali ljude po stranačkoj pripadnosti nego stručnom opredjeljenju. One koji su bili vrhunski epidemiolozi, pozvali smo k sebi, za mnoge i danas ne znam jesu li članovi stranke - rekao je Beroš te dodao kako je kolega Kolarić član SDP-a, te da se ne gleda stranačka pripadnost u borbi protiv korona virusa. 

- Ovo je situacija kad trebamo biti jedinstveni i mislim da ta pitanja nisu prikladna i nije im mjesto na presicama Stožera - dodaje. Smatra kako je realno da se zbog epidemiološke slike, izbori održe na ljeto. 

- Izborna je godina i jasno je da će se izbori održati, a niz elemenata će na to utjecati. Epidemiološka situacija će određivati što i kako. Svi moraju imati šansu jer jedino tako izbori imaju smisla. Treba gledati širi kontekst, mogući drugi val zaraze, s ciljem da se hrvatskoj državi omogući stabilnost. Zbog epidemiološke situacije moguće je da će to biti ljeto, ali treba pričekati da mjere popuštanja pokažu rezultate - zaključuje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.