Obavijesti

News

Komentari 15

Beroš: Imamo 495 medicinskih djelatnika u samoizolaciji

Beroš: Imamo 495 medicinskih djelatnika u samoizolaciji
1

Ministar je priznao da impulzivno reagirao, no kaže da je nekoliko minuta prije presice dobio slike s praznim policama, nazvao i pitao ravnatelje je li to istina i pokazalo se da to nije točno

VIDEO

Ministar Vili Beroš za HRT je večeras komentirao situaciju s korona virusom u Hrvatskoj. Javio se iz Osijeka, gdje je bila potencijalno krizna situacija.

U Osijek je otišao, kaže, dati potporu liječnicima KBC-a i ravnatelju Željku Zubčiću, koji su od jučer suočeni s novom situacijom.

- Uz ranije detektiranih bolesnika imamo i dva bolesnika koji su na respiratoru, zahtijevaju mjere intenzivnog liječenja, suočavamo se s novim izazovima i želio sam da zajedno prođemo protokole postupanja koji su se pokazali adekvatnima - rekao je Beroš za HRT.

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:05

Osijek, Split, Biograd, Zagreb - u svim ovim gradovima ima slučajeva oboljelih u zdravstvenom sustavu, sve više je medicinskog osoblja u samoizolaciji, samo u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu ih je više od 230, no ministar ne smatra da je to zabrinjavajuće:

- U ovom trenutku nije zabrinjavajuće, postoji fleksibilnost i mobilnost zdravstvenog sustava, ranija odluka o mobilizaciji omogućava nam da se brzo prilagodimo na situaciju i odgovorimo na te izazove. Preko 200 liječnika, sestara je u izolaciji, no u ovom trenutku na osnovu unutrašnjih resursa, odnosno pomoći iz Klinike za traumatologiju, KBC Sestre milosrdnice uspio je sačuvati funkcioniranje svoje službe, ukoliko je potrebno, mobilizirat ćemo i druge zdravstvene resurse. U ovom trenutku funkcioniranje sustava nije ugroženo - poručio je.

Zašto je Beroševo prozivanje 'petokolonaša' zapravo opasno
Zašto je Beroševo prozivanje 'petokolonaša' zapravo opasno

Ukupno je 495 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, kaže Beroš i ponavlja da za sada nije došlo do ugroze funkcioniranja zdravstvenog sustava, a premještanje specijalista iz jedne u drugu bolnicu nije neuobičajeno, radi se zbog nekih specifičnih subspecijalnosti. Po potrebi radit će se i u budućnosti.

Komentirao je i svoju burnu reakciju na konferenciji za novinare, kada je rekao da u svakom ratu postoji peta kolona.

- Moja reakcija je bila impulzivna, priznajem, no nekoliko desetaka minuta prije presice dobio sam slike s praznim policama, naravno nazvao sam i pitao ravnatelje je li to istina i pokazalo se da to nije točno. Moja izjava je upućena onima među nama koji se više bave politikom, a manje svojim poslom, odnosno liječenju bolesnika - objasnio je ministar.

Komentirao je i apel Hrvatske liječnićke komore da treba promijeniti kriterije za testiranje.

- Radimo sve da povećamo broj testiranja, no ta indikacija je u domeni struke, za sada struka ima jasne upute, a sve naše dosadašnje mjere pokazuju rezultat - objasnio je Beroš.

Zamoljen da komentira stanje epidemije u Hrvatskoj, Beroš je naglasio da Krizni stožer, Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite iz dana u dan promišljaju mjere koje se nameću kao potrebne.

Ministre, peta kolona ti sjedi u prvome redu. Obrati se njima!
Ministre, peta kolona ti sjedi u prvome redu. Obrati se njima!

- Pažljivo balansiramo među opsega tih mjera i redukcije općih životnih aktivnosti. Do sada sve te mjere pokazale su se učinkovitim jer smo uspjeli izbjeći eksponencijalni rast broja oboljelih i ako se usporedimo s europskim zemljama, mislim da dobro stojimo - poručuje.

Iako je ranije danas ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio da je obdukcija pokazala kako je Covid-19 uzrok smrti muškarca koji je preminuo u samoizolaciji, ministar Beroš nije htio otkriti više detalja.

- Sve okolnosti se još ispituju i kada budu završena, donijet ćemo određeni pravorijek - odgovorio je kratko.

Murter i Betina su u karanteni jer je Nacionalni stožer civilne zaštite uvažio mišljenje lokalnih epidemiologa.

Veliki intervju: 'Ni mali tulumi nisu poželjni, morate se strpiti'
Veliki intervju: 'Ni mali tulumi nisu poželjni, morate se strpiti'

- Na njihovu županijsku sugestiju i zbog iznenadnog razvoja epidemiološke situacije poduzeli smo restriktivnije mjere i tako će biti sve do okončanja epidemiološkog izvida koji je u tijeku - kaže Beroš.

- Izuti cipele, oprati i dezinficiratu ruke, skinuti odjeću i održavati distancu i u zatvorenom prostoru - ministrove su preporuke svima nama prije ulaska u svoj dom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a