Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
15 komentara

Beroš: Imamo 495 medicinskih djelatnika u samoizolaciji

Ministar je priznao da impulzivno reagirao, no kaže da je nekoliko minuta prije presice dobio slike s praznim policama, nazvao i pitao ravnatelje je li to istina i pokazalo se da to nije točno

Zagreb: Konferencija za medije Stožera Civilne zaštite
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
15 komentara

Ministar Vili Beroš za HRT je večeras komentirao situaciju s korona virusom u Hrvatskoj. Javio se iz Osijeka, gdje je bila potencijalno krizna situacija.

U Osijek je otišao, kaže, dati potporu liječnicima KBC-a i ravnatelju Željku Zubčiću, koji su od jučer suočeni s novom situacijom.

- Uz ranije detektiranih bolesnika imamo i dva bolesnika koji su na respiratoru, zahtijevaju mjere intenzivnog liječenja, suočavamo se s novim izazovima i želio sam da zajedno prođemo protokole postupanja koji su se pokazali adekvatnima - rekao je Beroš za HRT.

POGLEDAJTE VIDEO

Osijek, Split, Biograd, Zagreb - u svim ovim gradovima ima slučajeva oboljelih u zdravstvenom sustavu, sve više je medicinskog osoblja u samoizolaciji, samo u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu ih je više od 230, no ministar ne smatra da je to zabrinjavajuće:

- U ovom trenutku nije zabrinjavajuće, postoji fleksibilnost i mobilnost zdravstvenog sustava, ranija odluka o mobilizaciji omogućava nam da se brzo prilagodimo na situaciju i odgovorimo na te izazove. Preko 200 liječnika, sestara je u izolaciji, no u ovom trenutku na osnovu unutrašnjih resursa, odnosno pomoći iz Klinike za traumatologiju, KBC Sestre milosrdnice uspio je sačuvati funkcioniranje svoje službe, ukoliko je potrebno, mobilizirat ćemo i druge zdravstvene resurse. U ovom trenutku funkcioniranje sustava nije ugroženo - poručio je.

TOMISLAV KLAUŠKI Zašto je Beroševo prozivanje 'petokolonaša' zapravo opasno

Ukupno je 495 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, kaže Beroš i ponavlja da za sada nije došlo do ugroze funkcioniranja zdravstvenog sustava, a premještanje specijalista iz jedne u drugu bolnicu nije neuobičajeno, radi se zbog nekih specifičnih subspecijalnosti. Po potrebi radit će se i u budućnosti.

Komentirao je i svoju burnu reakciju na konferenciji za novinare, kada je rekao da u svakom ratu postoji peta kolona.

- Moja reakcija je bila impulzivna, priznajem, no nekoliko desetaka minuta prije presice dobio sam slike s praznim policama, naravno nazvao sam i pitao ravnatelje je li to istina i pokazalo se da to nije točno. Moja izjava je upućena onima među nama koji se više bave politikom, a manje svojim poslom, odnosno liječenju bolesnika - objasnio je ministar.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Komentirao je i apel Hrvatske liječnićke komore da treba promijeniti kriterije za testiranje.

- Radimo sve da povećamo broj testiranja, no ta indikacija je u domeni struke, za sada struka ima jasne upute, a sve naše dosadašnje mjere pokazuju rezultat - objasnio je Beroš.

Zamoljen da komentira stanje epidemije u Hrvatskoj, Beroš je naglasio da Krizni stožer, Ministarstvo zdravstva i Stožer civilne zaštite iz dana u dan promišljaju mjere koje se nameću kao potrebne.

KONTAMINIRANE BOLNICE Ministre, peta kolona ti sjedi u prvome redu. Obrati se njima!

- Pažljivo balansiramo među opsega tih mjera i redukcije općih životnih aktivnosti. Do sada sve te mjere pokazale su se učinkovitim jer smo uspjeli izbjeći eksponencijalni rast broja oboljelih i ako se usporedimo s europskim zemljama, mislim da dobro stojimo - poručuje.

Iako je ranije danas ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio da je obdukcija pokazala kako je Covid-19 uzrok smrti muškarca koji je preminuo u samoizolaciji, ministar Beroš nije htio otkriti više detalja.

- Sve okolnosti se još ispituju i kada budu završena, donijet ćemo određeni pravorijek - odgovorio je kratko.

Murter i Betina su u karanteni jer je Nacionalni stožer civilne zaštite uvažio mišljenje lokalnih epidemiologa.

VIDEO: BEROŠ ZA 24SATA Veliki intervju: 'Ni mali tulumi nisu poželjni, morate se strpiti'

- Na njihovu županijsku sugestiju i zbog iznenadnog razvoja epidemiološke situacije poduzeli smo restriktivnije mjere i tako će biti sve do okončanja epidemiološkog izvida koji je u tijeku - kaže Beroš.

- Izuti cipele, oprati i dezinficiratu ruke, skinuti odjeću i održavati distancu i u zatvorenom prostoru - ministrove su preporuke svima nama prije ulaska u svoj dom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message