Obavijesti

News

Komentari 101

Beroš o zabrani partija: Ja sam neurokirurg pa se oslanjam na preporuke epidemiologa

Beroš o zabrani partija: Ja sam neurokirurg pa se oslanjam na preporuke epidemiologa
1

Epidemiolozi sve glasnije pozivaju na zabranu partija s puno ljudi jer takvi događaji postaju žarišta epidemije. Ministar zdravstva poručuje kako će se držati stavova kolega stručnjaka

Veliki partyji s gomilom mladih ljudi, baš kao i noćni klubovi, postali su najveći generatori zaraze COVID-om, pa se sve češće spominje mogućnost o zabrani takve vrste zabave kako bismo spasili turističku sezonu.

Unatoč tomu što se odrade svi propisani protokoli, primjeri pokazuju da to ne znači ništa, baš kao onaj nedavni iz Istre, kad se na partyju zatvorenog tipa u balonu Valamarove Lanterne zarazilo 67 austrijskih maturanata koji su se pozitivni vratili u Austriju i Njemačku. Nasreću, zaraza se nije proširila u Istri, no ovaj slučaj samo pokazuje da negativni testovi, koji su sad uz COVID potvrde jedan od uvjeta da se nazoči događanjima s više od stotinu ljudi, ne znače ništa.

'Kampanja cijepljenja nije dobra, svela se na bedževe na reverima voditelja i političara'
'Kampanja cijepljenja nije dobra, svela se na bedževe na reverima voditelja i političara'

Jer netko tko je svježe zaražen još nije prošao inkubaciju i brzi antigenski test mu lako može biti lažno negativan. Stoga stručnjaci, ali i šefovi lokalnih stožera apeliraju da se takvi veliki partyji s mladima zabrane, kako stvari ne bi izmakle kontroli. Poznato je da je epidemiolog dr. Bernard Kaić prije nekoliko dana javno rekao kako bi partyje trebalo zabraniti i sa stručnog stajališta je striktno protiv njih.

Za mišljenje smo upitali i ministra Vilija Beroša zamolivši ga da nam kaže razmišlja li se o zabrani.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa ...

- S obzirom na to da sam neurokirurg, od početka epidemije oslanjam se i uvažavam stav epidemiološke struke. Jedino tako - odgovorio nam je ministar Beroš.

Doc. dr. Capak nije odgovorio na naše pitanje slijedi li zabrana takvih događanja, no činjenica je da delta soj virusa predstavlja veliki problem, zarazan je i ubrzano se širi, osobito među mlađom necijepljenom populacijom.