Obavijesti

News

Komentari 167

'U Europu najgore tek stiže, no zdravstveni sustav je spreman'

'U Europu najgore tek stiže, no zdravstveni sustav je spreman'
1

Ministar Beroš u petak navečer rekao je kako nema novih zaraženih, sve preporuke i dalje vrijede, a respiratora je dovoljno. Naglasio je kako u Europi tek očekuje vrhunac epidemije

VIDEO

Zasada nema promjena u broju oboljelih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za Dnevnik N1. 

Spomenuo je kako u Kini epidemija jenjava, a kaže kako misli da u Europi tek slijedi klimaks koji će potom početi jenjavati. Dodaje i kako u Hrvatskoj svi pacijenti imaju blagu sliku bolesti, a niti jedan zdravstveni djelatnik nije zaražen.

Ministar je objasnio kako se trenutno nalazimo u drugoj fazi kada se pokušava spriječiti širenje virusa, a u interesu je svima tu fazu produljiti. Ministarstvo je bolnicama poslalo dopis da povećaju broj bolničkih kreveta.

- Strategiju smo razvili na greškama drugih zemalja. Nećemo dopustiti da nam manjka kreveta i cilj nam je smanjiti širenje virusa. Sada radimo i na decentralizaciji zdravstvenog sustava pa da i Rijeka, Osijek i Split budu spremni za sve situacije, kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje o broju respiratora rekao je kako imaju 500 stacionarnih, 300 prijenosnih respiratora.

- Naš zdravstveni sustav s 14.500 kreveta i s iznimno velikim brojm respiratora može odgovoriti na ovaj vid ugroze. Imamo dovoljno resursa, ali opreza nikada dosta, naglasio je Beroš. 

Broj testiranih na virus

- Mislim da neće doći do promjene obuhvata. Ako želimo biti apsolutno sigurni, mi bismo trebali dva puta dnevno testirati cijelu populaciju, što je nemoguće. Testiranje nije metoda sigurnog screeninga. Testiranje je samo pomoćna metoda, ali nije čarobni štapić. Mislim da se u ovom trenutku testira dovoljan broj ljudi, a tako pokazuje i europska praksa, objašnjava.

Ministar zdravstva je pojasnio i kako adekkvatno ponašanje građana i održavanje higijene ima daleko veći efekt od zatvaranja škola. 

- Virus ulazi samo kroz sluznicu našeg nosa, usta ili očiju. Higijena je od osnovne važnosti, kaže ministar.

Spomenuo je i kako razgovara o dodatnim mjerama, no zasada vrijede dosadašnje preporuke. I dalje ne preporučuje okupljanja s više od 100 ljudi, i kaže kako treba držati distancu od metra. Rad noćnih klubova nije preporučljiv.

- S obzirom da je epidemološka situacija u Hrvatskoj mirna i još nemamo slobodnu transmisiju virusa, to je još uvijek na razini preporuke, zaključio je Beroš.

U Hrvatskoj je dosad koronavirusom zaraženo 32 ljudi, među njima je i jedno vrtićko dijete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 167
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag