Obavijesti

News

Komentari 28

Besplatni obrok za svako dijete, devetogodišnje školovanje, građanski i zdravstveni odgoj...

Besplatni obrok za svako dijete, devetogodišnje školovanje, građanski i zdravstveni odgoj...
2

Unatoč krizi obećali su da neće dirati prava i plaće učitelja. Najvažnije mjere su osigurati dostupnu mrežu jaslica, vrtića i ustanova predškolske skrbi, novih kapaciteta učeničkih i studentskih domova.

VIDEO

Restartat ćemo obrazovanje i transformirati ga. To je najvažnija politika za SDP jer ulaganja u taj segment za nas nije trošak nego najpametnija investicija koja je ključna za transformaciju društva, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić predstavljajući program Restart koalicije za obrazovanje. 

Tri su ključna cilja i to kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima, podrška učiteljima te obrazovanje za održivo i uključivo gospodarstvo. Odustajanjem od provedbe strategije obrazovanja, ishitrenim i nepromišljenim intervencijama u obrazovni sustav ova Vlada je, kaže, odustala od ulaganja u ono što je najvrjednije, a to su mladi, ljudski potencijali te znanje. 

- Odlučni smo vratiti Hrvatsku na put istinske obrazovne reforme. Ulaganja u tablete nije reforma niti to može biti. Naš zadatak će biti da školska torba treba ostati u školi te da se zadaće ne trebaju nositi kući  - poručio je. 

'Nije ovo boksački meč mene i Plenkovića, nego predstavljanje najboljeg tima, ali i programa'
'Nije ovo boksački meč mene i Plenkovića, nego predstavljanje najboljeg tima, ali i programa'

Obećao je da unatoč krizi, neće dirati teško stečena prava i plaće učitelja. 

- Iskoristit ćemo svaku priliku da pokušamo poboljšati status učitelja u svakom smislu - rekao je Bernardić. 

Najavio je da će vratiti važnost strukovnom obrazovanju, ali i cjeloživotnom obrazovanju. Najvažnije mjere su da se osigura dostupna mreža jaslica, vrtića i ustanova predškolske skrbi, povećanje novih smještajnih kapaciteta učeničkih i studentskih domova, ali i uvođenje građanskog odgoja.

- Važan segment je besplatni obrok za svako dijete. Želimo povećati standard u školama, djeca zaslužuju imati istu kvalitetu prehrane - kazao je Bernardić. 

Sabina Glasovac kazala je kako su mjere kojima će postići ciljeve uključuju nastavak cjelovite kurikularne reforme, uvođenje devetogodišnje osnovne škole s cjelodnevnom nastavom i izvannastavnim aktivnostima, građanski i zdravstveni odgoj te besplatnu edukaciju mladih za nova znanja i vještine. Tu je i Fond za kreditiranje učenika i studenata, Nacionalni program za bolju kvalitetu obrazovanja mladih. 

Zagreb: Predstavljanje programa za obrazovanje RESTART koalicije

- U Hrvatskoj postoje djeca koja kod kuće nemaju što za jesti. Činjenica je da je u 2020. osigurano 465 milijuna kuna u proračunu za Ministarstvo obrane, a 240 milijuna kuna za Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Stoga, kad mi postavite pitanje gdje su novci, kako ćete to? Ima novaca, samo je pitanje što su naši prioriteti - rekla je Glasovac.

Osvrnula se i na uvođenje građanskog odgoja i smatra da ne treba stati samo na tome. Smatra da se djeca moraju upoznati s termama poput održivog razvoja, kako učiti, ali i ne manje važna je i financijska pismenost. 

- Država mora to svakom djetetu osigurati, jednako kao i zdravstveni odgoj. Zdravstveni odgoj i seksualni odgoj ne smiju biti tabu - ustvrdila je Glasovac. 

Što se tiče vremenskog okvira reforme obrazovanja, ističe da imaju kratkoročne i dugoročne mjere jer neće sve projekte moći provesti u jednom mandatu, poput uvođenja devetogodišnjeg obaveznog obrazovanja. Građanskog odgoj, besplatni obrok i mogu i moraju riješiti u prvoj godini mandata, navela je Glasovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca