News

Komentari 12

Besplatni ulošci i tamponi na Sveučilištu u Rijeci: 'Postavili smo kutije u sve toalete'

Besplatni ulošci i tamponi na Sveučilištu u Rijeci: 'Postavili smo kutije u sve toalete'

Nakon nekoliko gradova, županija i općina, besplatne uloške za sve studentice i zaposlenice uvelo je i Sveučilište u Rijeci. Kutije su već postavljene, a projekt financiraju Studentski zbor i Sveučilište

Od utorka su besplatni ulošci za sve osobe koje menstruiraju, a rade ili studiraju na Sveučilištu u Rijeci. Inicijativu je pokrenuo Studentski zbor, koji i financira cijepi projekt, a uskočit će i Sveučilište u Rijeci. 

Cilj projekta je borba protiv menstrualnog siromaštva i smanjenje ekonomskih nejednakosti koje se temelje na spolu. I ne radi se o nekakvom luksuznom rješenju: u svaki wc studenti su postavili kutiju s ulošcima. 

- Za sad su to samo kutije jer se radi o pilot projektu i htjeli smo brzo djelovati. U nekom trenutku ćemo implementirati i dispenzere. Ulošci su postavljeni u toalete svih fakulteta, studentskog centra i knjižnice. Dakle u sve institucije koje su pod Sveučilištem u Rijeci - govori Neven Pintarić, predsjednik Studentskog zbora. 

Projekt je potaknut istraživanjem udruge Pariter u kojem su otkrile da 10 posto Hrvatica nema za menstrualne potrepštine, a 30 posto mora na njima štedjeti i riskirati vaginalne infekcije. Više od 10 posto građanki nije ni u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Izostaju iz škole, s fakulteta i posla. Riječko sveučilište i njihovi studenti smatraju da se takve stvari ne smiju događati. 

- Projekt se službeno zove 'UNIRI Stvari', a gdje god vidite taj plakat, to znači da ta ustanova nudi besplatne uloške - objašnjava Pintarić. 

Rješenje s dispenzerima je jednostavno implementirati, a rješava i problem srama jer na ovaj način nitko ne zna tko su korisnice besplatnih uložaka. Uskoro će krenuti i u traženje partnera koji bi im trebali pomoći s inicijativom. Ali ne misle tu stati. 

- Cilj je da se ova inicijativa prelije i na druge fakultete. Već smo dobili potvrdne odgovore od kolega s nekih drugih fakultete u državi, ali ne bih za sada o konkretnim stvarima dok ne bude službeno - zaključuje Pintarić. 

Do kraja akademske godine trebala bi biti oformljena i 'sigurna mjesta' gdje će osobe slabijeg socijalnog statusa moći preuzeti veće količine uložaka ili tampona. 

Kao konačno rješenje menstrualnog siromaštva, udruga PaRiter naglašava da je potrebno smanjiti porez. Naime, menstrualne potrepštine se oporezuju kao luksuz, s 25 posto. Iako je Europska unija izdala direktivu da se u svim državama članicama ukine porez na menstrualne potrepštine te iako postoji istraživanje koje otkriva koliki je to problem, Vlada je do sad ignorirala prijedloge zastupnice Anke Mrak - Taritaš da se ovaj porez smanji. 

Nakon objave svjedočanstva Marte, učenice koja ili izostaje s nastave ili omotava krpe ili komade majice oko gaćica jer nema za uloške, klub HDZ - a je ipak odlučio sudjelovati. Tako su, umjesto da podrže zahtjev Mrak - Taritaš, tražili od Vlade da si uzme šest mjeseci i istraži kako riješiti problem menstrualnog siromaštva. 

Iz udruge PaRiter, koja je to istraživanje već provela i dostavila i Vladi i svim saborskim zastupnicima, kažu da im se nitko iz Vlade nije javio. 

Udruga je s oporbenim saborskim zastupnicama pokrenula peticiju za smanjenje tzv. ženskog poreza. Peticija je otvorena još četiri dana.

Najčitaniji članci