Obavijesti

News

Komentari 44

Besramno nam lažu: Plaće zastupnika ipak 15.000 kn

Besramno nam lažu: Plaće zastupnika ipak 15.000 kn
4

Zastupnik Dragutin Lesar, tvrdi da Sabor obmanjuje javnost. Po njemu plaća zastupnika s nikakvim radnim iskustvom iznosi 15.000 kuna

VIDEO

U dokumentu u kojemu je Sabor predstavio plaće parlamentarnih zastupnika u našoj zemlji i državama slične veličine i gospodarske situacije piše da naši saborski zastupnici primaju plaću od 1800 eura. To je 13.411 kuna. Neovisni saborski zastupnik Dragutin Lesar tvrdi, međutim, da je riječ o neistini, odnosno pokušaju obmanjivanja javnosti. Plaća saborskog zastupnika koji nema nijednu godinu radnog staža prema Lesaru iznosi 2020 eura (15.049 kn), odnosno 220 eura je veća (1639 kuna po srednjem tečaju HNB-a ) od brojke koja je službeno objavljena. Plaća zastupnika s 33 godine radnog staža iznosi 2574 eura, dakle 774 eura više od prikazane. A saborski dužnosnici, predsjednici raznih tijela, koji imaju visoke koeficijente, primaju još veće plaće. Lesar kaže da je prosječna plaća u Saboru oko 2500 eura. Zašto je i kako Sabor obmanuo javnost? U odgovoru na pitanje kojom su metodologijom stručne službe Sabora došle do plaće od 1800 eura, dr. Mišo Munivrana, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, rekao nam je doslovce da je “visina plaće izračunata prije povećanja plaće od 6 posto, a je li još neki element utjecao na izračun (tadašnji tečaj eura, pogreška osobe koja je izračun radila) samo se pretpostavlja!” Damir Kajin plaće sabornika, osim velikim radom i naporima, pravda još jednim argumentom. Prema Kajinu, ostanu li bez posla, saborski zastupnici vrlo će teško naći novo zaposlenje na burzi rada.
- Tko će mene zaposliti, a zamjerio sam se i bogu i vragu - kaže ogorčeni i uvrijeđeni Damir Kajin.
Nezaposleni koji su se našli na burzi rada ogorčeni su na Kajina i njegove izjave vezane uz primanja zastupnika.
- Ako mu je plaća premala, zamijenimo se! Ja ću primati njegovu plaću, a on neka traži posao nekoliko mjeseci, možda će onda znati više cijeniti fotelju u kojoj sjedi - kaže Mladen (55). Njegova kolegica s burze Ivanka (47) ironično podržava Kajina pa kaže: - Naravno da mu je mala plaća kad toliko mjesečno potroši samo na piva koja ispija, kako smo vidjeli na televiziji.

MJERE ZA SPAS DIGNITETA UGROŽENIH ZASTUPNIKA:
1. Polugodišnji, a ne godišnji - Umjesto dosadašnja dva ljetna mjeseca i najmanje mjesec dana nerada zimi, sabornicima treba uvesti polugodišnji odmor kako bi u preostalih šest mjeseci bili razorni!
2. Dajmo im da jedu mukte! - Umjesto plaćanja ručka od 12 do 15 kuna, sabornicima treba omogućiti besplatan ručak pa sabornike nitko ne bi mogao optuživati da malo plaćaju hranu. Bolje da ne plaćaju.
3. Pedikura i manikura - Sabornicima treba uvesti besplatnu pedikuru i manikuru, umjesto kure gladovanja. Djelovat će karizmatičnije i imati čiste ruke - to je san svih naših političara.
4. Besplatno parkiranje - Sabornici koji voze naša državna vozila moraju imati besplatan parking. Oni su nas majstorski vozali svih ovih godina pa je to najmanje što im zahvalni narod može vratiti.
5. Odijela na revers - Ako se TV zvijezde odijevaju o trošku pretplatnika, zašto se sabornici ne bi odijevali o trošak građana? Ljepota je imperativ. Njima odijela na revers, a nama gaće na štap.
6. Besplatno skijanje - Sabornici moraju biti u dobroj tjelesnoj kondiciji pa im treba omogućiti besplatno skijanje, a to su zaslužili zato što su nas - pogađate već - sasvim solidno nasanjkali.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a