Obavijesti

News

Komentari 59

Bezimeni Perica: Svi okreću glavu i ne žele biti odgovorni

Bezimeni Perica: Svi okreću glavu i ne žele biti odgovorni
3

Ministarstvo socijalne politike i mladih ističe da su u slučaju Perice Matasa poduzeli sve što su mogli, a svu odgovornost sad ipak prebacuju na MUP...

VIDEO

Šokantna priča o bezimenom čovjeku koji već punih 36 godina živi u bolnici na Rabu bez da ga itko traži ovih je dana uzdrmala sve odgovorne u lancu državne birokracije koji su se napokon probudili i počeli baviti slučajem. Kako doznajemo, slučajem se posebice intenzivno počela baviti i policija.
Nevjerojatna priča šokirala je hrvatsku i svjetsku javnost. 

Našli su ga u ljeto daleke 1980. godine kako luta i smjestili u psihijatriju na Rabu, otkud još koraknuo nije. Iako živ, za državu on ne postoji. O bolesnom i nesretnom čovjeku brinu jedino zaposlenici bolnice. Interno su mu dali ime Perica Matas, na koje se odaziva. Čitajući priču o bezimenom Perici javljaju se ljudi, čude se, nude rješenja, žele pomoći da se misterij razriješi, a neki nude i financijsku pomoć.

- Objavom priče vi ste mu zapravo dali identitet i ime. On više nije nepoznat, za njega sad svi znaju. Država mu više i ne mora dati ime koje mu, osim forme, ništa i ne znači. Vi u 24sata ste od sada njegovi roditelji i skrbnici – piše nam čitateljica.

Jedna odvjetnica nam kaže da bi Pericu rado i besplatno zastupala u svim sporovima protiv države koja mu je kršila ljudska prava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz priče o Perici rađaju se nove ljudske nikad ispričane priče o nestalim ljudima koje utučene obitelji još traže. Ovakve priče o nepoznatim ljudima poput Perice daju im, kažu, nadu da je to netko njihov, davno nestao.

Dok se četiri ministarstva, socijale, zdravstva, uprave i policije, međusobno prepucavaju što je čiji posao oko Peričine sudbine, on od 1980. čeka da mu država kaže tko je ili mu na papiru napišu tek neko novo ime.

U Ministarstvu socijalne politike tvrde da su tek 2012. godine doznali za njegovu priču jer je tek tada Ministarstvo zdravlja zatražilo za njega smještaj u ustanovu socijalne skrbi.

- Ovo ministarstvo se od tada do sada u više navrata obraćalo Ministarstvu uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu zdravlja, PB-u Rab i  nadležnom centru za socijalnu skrb nastojeći riješiti status N. N. osobe kroz zajedničku suradnju, ali adekvatna zaštita prava N. N. nije bila moguća bez utvrđivanja njegova identiteta - kažu nam iz ministarstva te dodaju kako je utvrđivanje identiteta u nadležnosti  Ministarstva unutarnjih poslova, a ne centra za socijalnu skrb.

- Nadležni centar za socijalnu skrb poduzimao je mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi prikupljanja podataka o identitetu i zaštite prava i interesa N. N. (CZSS je obilazio teren, pitao susjede, razgovarao s obiteljima za koje su postojale naznake da bi mogle imati neke rodbinske veze ili znati tko je N. N., provjeravao u župnom uredu, obraćao se policiji, matičnom uredu, uredu državne uprave, drugim CZSS-ima, ne bi li riješili status N. N.  i općenito terenskim radom pokušavao doći do saznanja o identitetu nađene osobe). Također, CZSS je imenovao posebnog skrbnika osobi N. N. radi određivanja imena i prezimena, upisa u matične knjige rođenih, vađenja osobnih dokumenata i reguliranja zdravstvenog osiguranja koji nije razriješen dužnosti.

Međutim, bez ikakvih saznanja o identitetu osobe, centar za socijalnu skrb, kao ni poseban skrbnik, nije mogao dalje postupati u zaštiti N. N. - rekli su u ministarstvu.

Javljaju se čitatelji u nadi da mogu pomoći nesretnom Perici

Čitao sam priču o ‘Kišnom čovjeku’ koju ste objavili. Iz pouzdanih izvora znam da je u tom periodu u Bosni nestao mladić koji nikad nije pronađen, a obitelj ga je proglasila mrtvim, priča čitatelj. Jedna žena kaže kako ju je priča o Perici podsjetila na bratića koji je nestao pred 30-ak godina u unutrašnjosti Hrvatske. Uputili smo ih da se jave policiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a