Obavijesti

News

Komentari 128

'Bicikliste se tretira liberalnije nego vozače auta, to je krivo'

'Bicikliste se tretira liberalnije nego vozače auta, to je krivo'
5

Samo prošle godine u naletima auta na bicikl poginulo je 16 ljudi. Prometni stručnjak Željko Marušić kaže kako je to u Hrvatskoj posljedica dva problema - manjak infrastrukture i opća nekultura biciklista

VIDEO

Zagreb ima 270 kilometara biciklističkih staza. U videu koji smo dobili u četvrtak, biciklist u Zagrebu nije se koristio jednom od tih staza. On je preko cijelog križanja, dok mu je bilo crveno svjetlo, odlučio krenuti i umalo ga je udario automobil.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

'Bicikliste se tretira liberalnije nego vozače auta, to je krivo' 01:17

Samo prošle godine u naletu automobila na bicikl poginulo je 16 ljudi.

Takvih nesreća lani je bilo 368. 

- Čekali smo da nam se upali zeleno i baš se u tom trenutku pojavio biciklist. Završilo je kako je završilo, a moglo je biti puno gore - ispričao nam je Tomislav Rešković, koji nam je poslao snimku na Zagrebačkoj aveniji u Zagrebu.

Sekunde do katastrofe: Preko šest traka na crveno u Zagrebu
Sekunde do katastrofe: Preko šest traka na crveno u Zagrebu

Biciklist je, naime, krenuo voziti preko cijelog križanja u potpunosti zanemarujući da se na tom dijelu nalaze biciklističke staze. Vozio je po kolniku te prešao preko šest trakova i prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Pred Tomislavom se pojavio upravo kad se njemu upalilo zeleno svjetlo. Tomislav je krenuo na svojemu motociklu, ali je primijetio biciklista.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sekunde do katastrofe: Preko šest traka na crveno u Zagrebu 01:22

'Od deset biciklista, dva ili tri će proći na crveno'

Međutim, nije ga uočio automobil koji je došao iz pozadine. U zadnji čas je uspio zakočiti da ne udari neopreznog biciklista. Čitavu situaciju zabilježila je kamera na Tomislavovoj kacigi.

- Stoput tako prelaze na crveno na biciklima. Ne znam što im se mota po glavi. Valjda misle neće me udariti nitko, stići ću. Eto, ovaj put je dobro završilo - dodao je Tomislav, koji je inače kirurg i kaže kako se nagledao posljedica ovakvih slučajeva.

Međutim, ovakvih je situacija u Zagrebu sve više. Svako malo u prometu nastrada netko od biciklista.

Prometni stručnjak Željko Marušić ističe kako je to u Hrvatskoj posljedica dva problema, a to su manjak infrastrukture i opća nekultura biciklista.

- U Zagrebu je potrebno sagraditi više biciklističkih staza po kojima će se voziti biciklisti. Međutim, to ne znači da će se stvari riješiti. U Hrvatskoj postoji dvojnost u sudskoj praksi oko biciklističkih prijelaza. Naime, na nekim prijelazima postoji crvena traka da se radi o biciklističkom prijelazu, ali na nekim takvim prijelazima nema ni znaka ni svjetlosne signalizacije da se zaista radi o biciklističkom prijelazu. I kako onda prosuditi? Uz to, biciklisti ne silaze kad prelaze preko pješačkog prijelaza, a trebali bi - kaže Marušić. 

Ističe i kako je problem to što se pješačke ili biciklističke prekršaje tretira nešto liberalnije nego za prekršaje počinjene u automobilu.

- Od deset automobila možda neće ni jedan proći na crveno, ali od deset biciklista će ih dva ili tri sigurno proći. Policija bi trebala jednako to tretirati kao prekršaj i kažnjavati bicikliste. Tako ćemo postići veću kulturu u prometu - zaključio je Marušić.

Biciklisti u prometu

Za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila, od razine opremljenosti do zabrane vožnje po nogostupu
Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama te za sigurno sudjelovanje u prometu, bicikl mora biti opremljen:

  • kočnicom za svaki kotač (naprijed mora biti ručna kočnica)
  • jednim ili dva simetrična svjetla (naprijed bijele boje, stražnja – pozicijska su crvene boje)
  • jednim ili dva simetrično postavljena netrokutasta katadioptera crvene boje na stražnjoj strani
  • na prednjoj i stražnjoj strani svake pedale katadiopterom jantarne boje
  • reflektirajućim tijelima koja reflektiraju svjetlost bijele ili žute boje na bočnim stranicama kotača
  • uređajem za davanje zvučnih signala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:22

Obveze i zabrane

Ako ste na biciklu, dužni ste se kretati biciklističkim stazama ili trakama, a ako ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ne smijete skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za druga vozila, a ako se vozite u skupini biciklista, trebate se kretati jedan iza drugoga.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.

Predviđene kazne

Imajte na umu da za upravljanje biciklom vrijede prometni propisi kao i za sva ostala vozila.

To znači da ne smijete upravljati pod utjecajem alkohola u koncentraciji iznad 0,50 g/kg, kretati se po nogostupima, prelaziti biciklom preko pješačkog prijelaza i kretati se zabranjenim smjerovima.

Kazna za vozača bicikla za vožnju pod utjecajem alkohola je 500 kuna, a za kršenje ostalih navedenih odredbi novčana kazna iznosi 300 kuna.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...