News

Komentari 20

Biden i Kadhimi se dogovorili: Američka borbena misija u Iraku završava do kraja godine

Biden i Kadhimi se dogovorili: Američka borbena misija u Iraku završava do kraja godine

Povlačeći posljednje američke trupe iz Afganistana do kraja kolovoza, Biden privodi kraju borbene misije koje je započeo bivši predsjednik George W. Bush

Američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhimi u ponedjeljak su postigli sporazum o okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja ove godine, 18 godina nakon što su američke snage stigle u zemlju. 

Povlačeći posljednje američke trupe iz Afganistana do kraja kolovoza, Biden privodi kraju borbene misije koje je započeo bivši predsjednik George W. Bush. 

Biden je ugostio Kadhimija u Ovalnom uredu gdje su prvi put razgovarali licem u lice o odnosima između zemalja. 

''U Iraku ćemo biti prisutni, nastavit ćemo s obukom, pomagat ćemo i suočit ćemo se s IS-om kada to bude potrebno, no od kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji", izjavio je Biden. 

Trenutno se u Iraku nalazi 2500 američkih vojnika usmjerenih na suzbijanje ostataka Islamske države, a Sjedinjene Države već su se usredotočile i na osposobljavanje iračkih snaga.

Sjedinjene Države su napale Irak u ožujku 2003. na temelju optužbi da je tadašnji irački predsjednik Sadam Husein razvijao oružje za masovno uništenje. Oružje međutim nikada nije pronađeno. 

Posljednjih godina cilj američke misije jest pomoći poraziti militante Islamske države u Iraku i Siriji. 

"Nitko misiju neće proglasiti dovršenom. Cilj je trajni poraz IS-a", rekao je visoki američki dužnosnik uoči Kadhimijeva posjeta.

Dužnosnik administracije nije rekao koliko će američkih vojnika ostati u Iraku radi osposobljavanja iračkih snaga. 

Očekuje se da će dvojica čelnika dogovoriti i više ne-vojnih sporazuma vezanih uz zdravstvo, energetiku i druga pitanja.

SAD namjerava Iraku dati 500.000 doza Pfizer/BioNTech cjepiva protiv koronavirusa u okviru COVAX-a, globalne inicijative za osiguravanje ravnopravnog i pravednog pristupa cjepivima. 

Biden je kazao da bi doze trebale stići za nekoliko tjedana.

Sjedinjene Države će osigurati i 5,2 milijuna dolara za financiranje misije UN-a za nadzor listopadskih izbora u Iraku. 

''Veselimo se izborima u listopadu'', izjavio je Biden.