Obavijesti

News

Komentari 229

Ukrajina traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, Putin je poslao rusku vojsku u Donbas

Ukrajina traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, Putin je poslao rusku vojsku u Donbas

Vladimir Putin je u ponedjeljak navečer priznao odmetnute pokrajine Donjeck i Lugansk. Uskoro su uslijedile oštre reakcije Zapada. Ukrajinski ministar vanjskih poslova traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
1.53

Tijekom noći se oglasio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij. Ured predsjednika je na društvenim mrežama objavio njegovo obraćanje javnosti. 

Poručio je kako granice Ukrajine ostaju iste, bez obzira na Putinov potez, da Ukrajina samo želi mir, no da se ne boje. 

Više pročitajte OVDJE

00.13

Premijer Andrej Plenković i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudili su potez Vladimira Putina te izrazili solidarnost s Ukrajinom. 

Više pročitajte OVDJE

23.55

Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, na Twitteru je objavio da Ukrajina traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog "ilegalnih poteza Rusije". 

- Već smo poslali zahtjev - napisao je. 

23.17

Velika Britanija najavila sankcije 

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss najavila je na Twitteru kako će ta zemlja sutra objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na "kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine". 

23.07

Guterres osudio priznanje separatističkih teritorija 

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak u priopćenju da rusku odluku o priznanju neovisnosti ukrajinskih separatističkih teritorija smatra "povredom teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine".

Ona je "nespojiva s načelima Povelje UN-a", dodao je UN-ov glavni tajnik u tekstu.

"UN u skladu s rezolucijom Opće skupštine i dalje u cijelosti podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u međunarodno priznatim granicama", dodao je Antonio Guterres.

UN-ova Opća skupština treba u srijedu održati godišnji sastanak o "privremenoj okupaciji" Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014.

Glavni tajnik u priopćenju "poziva sve zainteresirane sudionike da usmjere svoje napore na trenutačan prekid neprijateljstava" i na "zaštitu civila i civilne infrastrukture", istaknuvši da je diplomacija glavna u rješavanju krize.

Kako navode diplomati, u ponedjeljak poslijepodne su trajali razgovori o što skorijem sazivanju izvanrednog sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti o ruskom priznanju neovisnosti.

Ironija sudbine je htjela da se sastanak održava pod ruskim predsjedanjem jer je Moskva u veljači na redu da predsjeda Vijećem sigurnosti.

Komentari 229