News

Komentari 0

Biden osudio radikalni teksaški zakon i obećao zaštititi i braniti pravo žena na pobačaj

Biden osudio radikalni teksaški zakon i obećao zaštititi i braniti pravo žena na pobačaj

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje

Američki predsjednik Joe Biden obećao je u srijedu braniti prava žena na pobačaj i snažno je kritizirao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je u noći na srijedu stupio na snagu.

"Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Roe protiv Wadea", napisao je u priopćenju, referirajući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na pobačaj.

"Zaštiti ćemo i braniti" to pravo, dodao je.

Biden je rekao da će novi zakon "uvelike zakomplicirati ženama pristup zdravstvenoj skrbi koju trebaju", posebno onima tamnije boje kože i siromašnima.

"I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim osobama da sudski gone one koji su pomogli" ženama da obave pobačaj, kazao je.

Zabrana pobačaja u Teksasu nakon šestog tjedna trudnoće stupila je na snagu u srijedu rano ujutro pošto američki Vrhovni sud nije postupio prema hitnom zahtjevu skupina za pravo na pobačaj da blokira zakon koji dopušta tu zabranu. Zabrana se odnosi i na slučaj incesta i silovanja.

Skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj kažu da se 85 do 90 posto pobačaja u Teksasu izvrši nakon šestog tjedna trudnoće, što znači da će zakon vjerojatno prisiliti brojne klinike na zatvaranje. 

Takva zabrana nikad nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi otkad je Vrhovni sud 1973. donio odluku Roe protiv Wadea.