Obavijesti

News

Komentari 36

Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaede, Egipćanina Zawahirija

Biden potvrdio smrt vođe Al-Qaede, Egipćanina Zawahirija

"Naše obavještajne službe su locirale Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste", kazao je Biden

VIDEO

Američki predsjednik Joe Bien potvrdio je da je u američkom zračnom napadu u nedjelju ujutro na Kabul u Afganistanu ubijen vođa al-Qaide, Egipćanin Ayman al-Zawahiri, što je najveći udarac toj militantnoj skupini otkako je njezin osnivač Osama bin Laden ubijen 2011. godine.

"Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema", rekao je Joe Biden u govoru iz Bijele kuće, dodajući kako nije bilo civilnih žrtava.

"Naše obavještajne službe su locirale Zawahirija početkom godine. Afganistan nikad više neće biti utočište za teroriste", kazao je Biden.

Ayman al-Zawahiri je bio Al-Qaedin vođa, te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku. Egipćanin Al-Zawahiri je bio drugi i posljednji 'emir' Egipatskog Islamskog Džihad, često je nazivan i kao desna ruka Osame bin Ladena, a bin Ladenovi biografi opisuju ga kao "pravi mozak" al-Qaede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zawahiri, egipatski kirurg za kojeg je SAD nudio 25 milijuna dolara za njegovu glavu, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Zawahiri, egipatski kirurg koji je dobio nagradu od 25 milijuna dolara za svoju glavu, pomogao je koordinirati napade 11. rujna 2001. u kojima je ubijeno gotovo 3000 ljudi.

Američki su obavještajci s "velikom pouzdanošću" utvrdili da je ubijeni muškarac bio Zawahiri, rekao je novinarima viši dužnosnik administracije. Nije bilo drugih žrtava. Posljednjih godina nekoliko su se puta šuškale o Zawahirijevoj smrti, a dugo se govorilo da je bio lošeg zdravlja.

Njegova smrt postavlja pitanja o tome je li Zawahiri dobio utočište od talibana nakon što su preuzeli Kabul u kolovozu 2021. Dužnosnik je rekao da su visoki talibanski dužnosnici bili svjesni njegove prisutnosti u gradu.

Napad bespilotnim letjelicama prvi je poznati američki napad unutar Afganistana otkako su američke trupe i diplomati napustili zemlju u kolovozu 2021. Taj bi potez mogao pojačati vjerodostojnost uvjeravanja Washingtona da se Sjedinjene Države još uvijek mogu suočiti s prijetnjama iz Afganistana bez vojne prisutnosti u zemlji.

U izjavi je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio da je došlo do napada i oštro ga osudio, nazivajući ga kršenjem "međunarodnih načela"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer