Obavijesti

News

Komentari 11

BiH: Stranka SDA tvrdi da je odluka o granici kratkovidna

BiH: Stranka SDA tvrdi da je odluka o granici kratkovidna
1

"Odluka Hrvatske da u jeku turističke sezone uvede obaveznu karantenu za državljane Bosne i Hercegovine, i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena je i kratkovidna, kažu

VIDEO

Stranka demokratske akcije (SDA), jedna od vladajućih u BiH, priopćila je u četvrtak da je odluka hrvatskih vlasti da uvede karantenu za državljane BiH ishitrena i kratkovidna, na što je premijer Andrej Plenković odgovorio da se radi o "kratkoročnoj mjeri".

Od ponoći vrijedi odluka o novom režimu ulaska u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, sada moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.

"Odluka Hrvatske da u jeku turističke sezone uvede obaveznu karantenu za državljane Bosne i Hercegovine, i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena je i kratkovidna", poručuju iz SDA.

"Od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog ljeta potroše stotine milijuna eura", kažu u toj stranci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Gužva na granici s BiH: 'Vraćali smo neke, nisu imali dovoljno dobar razlog da uđu u Hrvatsku'
Gužva na granici s BiH: 'Vraćali smo neke, nisu imali dovoljno dobar razlog da uđu u Hrvatsku'

"Odluka je kratkoročna", odgovara premijer.

"Nije sad da mi ne želimo komunikaciju, trgovinu, otvorene granice. Obrnuto, mi to želimo, nama je to u interesu, ali ako u nekom trenutku osjetite da je intenzitet (zaraze) veći, naravno da morate imati mehanizme da se zaštitimo", rekao je Plenković u Požegi. "U krajnjoj liniji to je jedina metoda dok nema lijeka i dok nema cjepiva", kazao je.

"Ako vidimo da se situacija poboljšava, mjere možemo promijeniti kad god hoćemo", zaključio je.

Zastupnici skupštine HNŽ-a traže preispitivanje odluke Zagreba o karanteni

Hrvatski zastupnici iz skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje predvodi HDZ BiH pozvali su Zagreb da preispita odluku o uvođenju dvotjedne samoizolacije za građane BiH zbog koronavirusa, te da je žurno korigira.

Zastupnici smatraju kako je zatvaranje granice u vrijeme upisa na fakultete, polaganja državne mature, sezonskog upošljavanja, turističke sezone, u potpunosti otežalo svakodnevni normalni život stanovnika ove županije. Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg rekao je kako je razgovarao sa županima u Dalmaciji koji su mu, kako tvrdi, rekli kako je mjera rigorozna.
„Razgovarao sam s odgovornim ljudima, zamolio sam da se preispita odluka. Radi se na tome. Mislim da je prerigorozna i u tome slučaju, i kolege župani južnih županija su rekli da je treba preispitati“, rekao je Herceg.
Po njegovu mišljenju broj zaraženih osoba u BiH nije takav da se donesu ovakve odluke hrvatskih vlasti.

Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije u BiH ocijenila je odluku o obaveznoj samoizolaciji štetnom za Hrvatsku. "Od takve odluke štetu će pretrpjeti jedino Hrvatska u kojoj građani Bosne i Hercegovine svakog ljeta potroše stotine milijuna eura. Građane Bosne i Hercegovine pozivamo da ovogodišnje odmore provedu u našoj zemlji i upoznaju sve njene ljepote", priopćili su iz SDA.
Krizni stožer RH uveo je od ponoći odluku o novom režimu ulaska u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom. Putnici iz tih zemlja, osim ako nisu u tranzitu, sada moraju u obveznu dvotjednu samoizolaciju.
SDA je dodala kako je odluka vlasti Hrvatske da se u jeku turističke sezone uvede obavezna karantena za državljane Bosne i Hercegovine 'i time ih praktično spriječi da ljetuju na hrvatskoj obali, ishitrena i kratkovidna'.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu