Obavijesti

News

Komentari 8

Bijela kuća: Ruski napad je moguć svakoga dana, no diplomacija je i dalje opcija

Bijela kuća: Ruski napad je moguć svakoga dana, no diplomacija je i dalje opcija

Zapad pokušava uspostaviti dogovor s Rusijom, a ako to neće biti moguće spremaju teške sankcije koje će bitno utjecati na rusko gospodarstvo

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi narediti napad na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili tjedana, upozorio je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, dok Washington i njegovi europski saveznici nastavljaju napore da Putinu ponude diplomatski izlaz iz krize.

- Stjerani smo u kut. Rusija bi svakog dana mogla poduzeti vojnu akciju protiv Ukrajine ili za nekoliko nekoliko tjedana od sada, a mogla bi i krenuti diplomatskim putem- rekao je Sullivan za 'Fox News Sunday' program.

Sullivan je to komentirao u televizijskim intervjuima nakon što su dva američka dužnosnika u subotu izjavila da Rusija, koja je oduzela Krim Ukrajini 2014., skupila 70 posto borbene moći za koju vjeruje da bi joj bila potrebna za invaziju na Ukrajinu punog razmjera.

Ukrajinski vojnici održavaju vježbe s američkim raketama
Ukrajinski vojnici održavaju vježbe s američkim raketama

I dok skuplja 100 000 vojnika uz granicu, Moskva tvrdi da ne planira invaziju, ali bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako njezini sigurnosni zahtjevi ne budu ispunjeni.

Među njima je obećanje da NATO nikada neće priznati Ukrajinu, zahtjev koji su Sjedinjene Države i zapadni sigurnosni savez nazvali neprihvatljivim.

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u nedjelju s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, priopćila je Bijela kuća. Taj je poziv stigao uoči Macronovog posjeta Moskvi u ponedjeljak, kulminacije dana francuskih kontakata s Rusijom i Ukrajinom u pokušaju deeskalacije napetosti.

Razgovor između Bidena i Macrona omogućio je dvojici čelnika da se koordiniraju prije puta, rekao je izvor iz francuskog predsjedništva.

Ako Putina ne odvrati diplomatski pritisak, moguće rusko djelovanje moglo bi uključivati ​​aneksiju ukrajinske regije Donbas, gdje su se separatisti koje je podržavala Rusija 2014. godine odvojili od kontrole ukrajinske vlade, kibernetičke napade ili invaziju punog razmjera na Ukrajinu, rekao je Sullivan.

- Vjerujemo da postoji velika mogućnost da Vladimir Putin naredi napad na Ukrajinu- rekao je Sullivan.

- To bi se moglo dogoditi već sutra ili bi moglo potrajati još nekoliko tjedana. Uz pomoć vojnih razmještanja, stavio se u poziciju da u  bilo kojem trenutku može agresivno djelovati protiv Ukrajine- dodao je Sullivan.

Američke trupe slijeću u Poljsku

Ukrajina je, dok je tražila veću vojnu pomoć, nastojala smiriti strah od invazije. Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u nedjelju je pozvao ljude da ignoriraju 'apokaliptička predviđanja', rekavši da je njegova zemlja jaka i da ima međunarodnu potporu bez presedana.

Washington je jasno dao do znanja da neće slati američke vojnike da brane Ukrajinu, koja nije članica NATO-a.

Međutim, Washington je Kijevu dao oružje i prošlog je tjedna rekao da će poslati gotovo 3000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumunjsku kako bi zaštitili istočnu Europu od potencijalnog napada. Zrakoplov s američkim vojnicima sletio je u nedjelju u Poljsku, rekao je Reutersov svjedok. Pentagon je u srijedu rekao da će se oko 1700 pripadnika vojske, uglavnom iz 82. zračno-desantne divizije, rasporediti iz Fort Bragga u Sjevernoj Karolini u Poljsku.

Biden je poslao poruku vojnicima kada je stigao u Bijelu kuću nakon vikenda u svojoj kući u Delawareu.

- Mi mislimo na vas- rekao je.

 Biden je dodao da neće spekulirati o tome treba li poslati još vojnika u Europu. Upitali su ga što Putin važe dok odlučuje hoće li nastaviti invaziju, a Biden je odgovorio da ruski predsjednik traži 'stvari koje ne može dobiti'.

Njemački kancelar Olaf Scholz, koji će se u ponedjeljak sastati s Bidenom u Bijeloj kući, signalizirao je u nedjelju da je spreman za raspoređivanje više vojnika u Litvu kako bi ojačao istočni bok NATO-a.

Utjecaj sankcija

Sjedinjene Države, sa svojim saveznicima, zaprijetile su opsežnim gospodarskim sankcijama protiv Rusije ako ona izvrši invaziju. To bi moglo uključivati ​​financijske sankcije kao i mjere kontrole izvoza. Zamjenik američkog ministra financija, Wally Adeyemo, u nedjelju je rekao da bi sve sankcije teško pogodile Putina i ruske elite s obzirom na njihovo oslanjanje na Europu, koja je najveći trgovinski partner Rusije, i američki dolar.

- Zajedničkim djelovanjem Sjedinjenih Država i Europe doveli smo se u poziciju u kojoj ne samo da bismo imali utjecaj na cjelokupno rusko gospodarstvo, već bismo imali izravan utjecaj na predsjednika Putina, koji je vezan za rusko gospodarstvo. Na dnevnoj bazi ruske financijske institucije globalno obavljaju financijske transakcije vrijedne oko 46 milijardi dolara, od čega je 80% u dolarima- rekao je Adeyemo.

Ukrajina godinama jača vojsku, ali ima ogromne probleme...
Ukrajina godinama jača vojsku, ali ima ogromne probleme...

Najveći trgovinski partner Rusije je Europa, na koju otpada oko 40% ruske trgovine. Na pitanje može li se Rusija umjesto toga jednostavno okrenuti Kini, Adeyemo je rekao da će ozbiljnost planiranih američkih sankcija i veze Rusije sa Zapadom to otežati. Kina 'nema pristup' kritičnim tehnologijama na koje se Rusija oslanja od Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, rekao je za CBS.

- Ruske elite, koje bi bile odsječene od globalnog financijskog sustava, ne stavljaju svoj novac u Kinu. One stavljaju svoj novac u Europu i Sjedinjene Države.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa