Obavijesti

News

Komentari 17

Bila je najstarija Hrvatica: U 108. godini preminula Izolda

Bila je najstarija Hrvatica: U 108. godini preminula Izolda
4

Voljela je modu, politiku, čak i nogomet te je vjerovala da je najvažnije veseliti se sitnicama. Najviše je voljela popiti kavu sa Zdenkom s kojom se družila 20 godina

VIDEO

Veseliti se malim stvarima, držati do sebe i biti u svemu umjeren bila je životna filozofija Izolde Krmpotić. I nje se držala do posljednjeg trenutka života.

Najstarija Hrvatica umrla je mirno i dostojanstveno u 108. godini. Posljednje godine provela je u domu umirovljenika u središtu grada, a do samog je kraja uživala u malim stvarima: kavi u obližnjem kafiću i druženju s prijateljicom Zdenkom Reiner (104), s kojom ju je vezalo 20-godišnje prijateljstvo. 

Izolda je rođena 2. rujna 1907. godine u uglednoj obitelji u Jastrebarskom. Otac Ladislav Polak bio je gradonačelnik Jastrebarskog i uspješan bankar, a preci njezine majke Berte bili su uspješni trgovci. Podrijetlom Francuzi iz obitelji Deu, u Sloveniju su stigli za Napoleona. Izoldin djed s majčine strane iz Ljubljane je stigao u Jastrebarsko. Počeo je raditi kao trgovac, što mu je odlično išlo, pa je sagradio veliku kuću, u kojoj se danas nalazi općina. Izolda se tijekom cijelog života najradije sjećala lijepog djetinjstva i školovanja u rodnoj Jaski. Nakon završene pučke škole Izolda je stigla u Zagreb te uspješno završila djevojačku gimnaziju koja se u to vrijeme nazivala i licej. Iako je imala mogućnosti i novca, u Zagrebu nije željela ostati te se vratila u toliko voljeno Jastrebarsko. 

Tamo je upoznala i svoju veliku ljubav te budućeg supruga dr. Josipa Krmpotića, mladog pravnika koji je odrađivao pripravnički staž. Nakon vjenčanja preselili su se u Slavonski Brod, no zbog rata su se opet vratili u Jastrebarsko. Ratni vihor podario im je toliko željenu i voljenu kćer, kojoj su željeli omogućiti što veće šanse za kvalitetan život i obrazovanje. Odmah nakon završetka rata preselili su se u Zagreb gdje je sa suprugom i djetetom živjela lijepim životom. Osim putovanja, tenisa i odlazaka u kupnju, Izolda se jako voljela dotjerivati i držati do sebe, pratiti politička zbivanja, pa čak i nogomet. Suprug joj je umro 1981., a do odlaska u starački dom živjela je u malenom stanu u Šubićevoj ulici. Silnu volju za životom koja je u njoj plamtjela pronašla je i u prijateljici Zdenki, s kojom se družila sve do kraja života. 

Dvije gospođe prijateljstvo su počele na gotovo slučajnim kavama u obližnjem kvartovskom kafiću. Vrlo brzo one su prerasle u ritual, a njihov početni površni odnos u čvrsto prijateljstvo. Druženje su nastavile i u istom staračkom domu, a sobe su im bile jedna do druge. 

Preživjela je tri rata i čak šest različitih državnih uređenja

Izolda Krmpotić preživjela je tri rata i šest državnih ustrojstava: Austro-Ugarsku Monarhiju, Državu SHS, Kraljevinu SHS, potom NDH, drugu Jugoslaviju i, nakon gotovo pola stoljeća, slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. U Europsku uniju ušla je sa 106 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca