Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

'Bilo bi pristojno da saborski zastupnik prijavi bolovanje'

Praksa pokazuje da su zastupnici bolovanje prijavljivali po vlastitoj savjesti. Otvore li bolovanje plaća im padne na 4500 kuna. Mjesečno inače dobivaju 16.000 kuna

Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
20 komentara

Slučaj Zdravka Ronka (SDP) pokrenuo je pitanje jesu li zastupnici dužni prijaviti bolovanje. Iako je u prošlom sazivu zastupniku Antunu Kapraljeviću, koji je bio u bolnici zbog infarkta, rečeno da zastupnici ne trebaju prijavljivati bolovanje, ta se priča promijenila. Pitanje bolovanja zastupnika nije regulirano Zakonom o pravima i dužnostima zastupnika, no on ga je dužan prijaviti prema Zakonu o radu i Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, kažu u saborskoj Službi za odnose s javnošću.

Praksa pokazuje da su zastupnici bolovanje prijavljivali po vlastitoj savjesti. Otvore li bolovanje, zastupnici ostaju bez raznih naknada poput zastupničkog paušala i naknade za odvojen život pa im plaća padne na 4500 kuna. Računica je jasna. Saborskom zastupniku više se isplati ne prijaviti bolovanje, sjediti kod kuće i mjesečno primati u prosjeku 16.000 kuna plaće.

- Čujem da zastupnici vrlo rijetko prijavljuju bolovanje. Ležao sam do četiri dana zbog gripe i nisam to prijavio. Uvijek sam mogao reći da sam koristio godišnji odmor. Da sam duže bolestan sigurno bih prijavio bolovanje - rekao je Josip Leko (SDP). Andriju Hebranga (HDZ) čude tumačenja da zastupnik nije dužan otvoriti bolovanje. Ističe da svatko tko ne dolazi na svoje radno mjesto to mora i opravdati. No, iako za zastupnike ne postoji evidencija dolaska na posao, a svjedoci smo da je sabornica tijekom rasprava uglavnom poluprazna, Hebrang ima objašnjenje:

- Zastupnik nema radno mjesto samo u Saboru, nego u odboru i na terenu s biračima. Kada nije u sabornici, zastupnik je možda u svom uredu i priprema govor - obrazložio je. 

Za Zlatka Koračevića (HNS) situacija je jasna, bolovanje se mora prijaviti.

- Neshvatljivo mi je da se zastupnici ne pridržavaju zakona koji sami donose. Imamo mnoge privilegije koje drugi zaposleni nemaju, prema tome minimum pristojnosti je prijaviti bolovanje - stav je HNS-ovca.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message