Obavijesti

News

Komentari 113

'Bilo je to neobično iskustvo, još nisam govorio stolcima'

'Bilo je to neobično iskustvo, još nisam govorio stolcima'
3

JOŠ JEDAN REKORD: Branimir Bunjac iz Živog zida nekoliko minuta govorio je ‘duhovima’. Leđa mu je čuvao predsjedavajući Gordan Jandroković

VIDEO

Sabor obara rekorde. Sjednica je prvi put u povijesti trajala 31 sat, a Branimir Bunjac (Živi zid) u dva navrata govorio je pred potpuno praznim zastupničkim klupama. Iza leđa bio mu je predsjedavajući Gordan Jandroković, koji je vodio sjednicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:23

- Bilo je to neobično iskustvo, nikad još nisam govorio stolcima - rekao nam je Bunjac. 
Prvi put, nakon stanke, pred praznim auditorijem govorio je o problemu naših sugrađana na Hvaru, koji nemaju struju, javni vodovod, kanalizaciju niti asfaltiranu lokalnu cestu iako su platili visoku cijenu legalizacije. Drugo izlaganje posvetio je problemima brodogradnje. 


- Kolega Bunjac, izvolite u ime Kluba Živog zida i Snage, pred nikad brojnijim auditorijem - najavio je zastupnika predsjedavajući Jandroković, koji nije mogao suspregnuti smijeh. 


- Postigli smo, vjerujem, rekord u povijesti Sabora, u zadnjih 28 godina, da zastupnik govori sam sebi - kazao je na početku obraćanja zastupnik Živog zida. Saborskim klupama govorio je nekoliko minuta, a protom je u Veliku vijećnicu stiglo šestero najupornijih zastupnika, koji su dočekali kraj maratonske rasprave.

Posljednjih sat vremena uz Bunjca i Jandrokovića bili su Goran Aleksić (Snaga), nezavisni Vlaho Orepić, Marija Jelkovac (HDZ) te mostovci Miroslav Šimić, Nikola Grmoja te Miro Bulj.

Živi cirkus u Saboru: Cijelu su noć raspravljali sami o sebi...
Živi cirkus u Saboru: Cijelu su noć raspravljali sami o sebi...

- Smisao moga govora bio je zadržati pravo na raspravu. Da nisam govorio, Jandroković bi prekinuo sjednicu. U tom smislu moje izlaganje je ispunilo funkciju - rekao je Bunjac.
 Zastupnici su cijelu noć i dan raspravljali o izmjenama poslovnika. Cilj im je bio spriječili vladajuće da u petak izglasaju izmjene poslovnika. To im je i uspjelo jer su brojnim stankama i replikama raspravu rastegnuli na 17 sati. Poslovnik, kojim se regulira rad zastupnika, oporba je podnijela 400 amandmana. 


- Vladajući ponovno imaju problem. Jedan amandman brani se četiri minute. Rasprava o njima trajat će minimalno 1600 minuta, odnosno gotovo 27 sati. Ako vladajući ne žele još jednu maratonsku raspravu, bolje im je s oporbom postići kompromis o poslovniku - naveo je. 


Vladajući krovnim dokumentom Sabora, kojim se regulira rad zastupnika, žele reducirati replike i stanke. Oporba ih proziva da im žele ograničiti slobodu govora. Naime, predloženo je da zastupnici ubuduće maju pravo na tri replike tijekom rasprave o jednoj točki dnevnog reda. Stanku, na kojima progovaraju o aktualnim temama, mogli bi tražiti od 13 do 14 sati. 


- Umjesto da se služe smicalicama, proceduralnim nasiljem i zakulisnim igrama, neka se posvete rješavanju problema građana. Poslovnik će tad biti najmanji problem - poručio je Bunjac vladajućima. 
Ušutkavanjem oporbe, kaže, žele prikriti da je Vlada u sve većoj krizi, usporavanje rasta BDP-a i probleme zbog “lexa Agrokor”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca