Obavijesti

News

Komentari 130

'Tražimo točnu procjenu. Na Trgu nas je bilo više od 5000!'

'Tražimo točnu procjenu. Na Trgu nas je bilo više od 5000!'
1

Za razliku od policije koja je u subotu izašla s brojkom od 5000 ljudi, organizatori na samom skupu ustvrdili da se okupilo 50 tisuća, odnosno 70 tisuća prosvjednika...

VIDEO

Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu unutarnjih poslova upozorio je u ponedjeljak na, kako ocjenjuje, neprimjerenu reakciju službenih osoba prilikom osiguranja prosvjednog skupa "Hrvatska protiv Istanbulske konvencije" te zatražio žurno utvrđivanje činjenice o stvarnoj brojci prosvjednika.

Građanska Inicijativa „Hrvatska protiv Istanbulske konvencije“  24. ožujka organizirala je prosvjedni skup na kojem su građani izrazili svoje nezadovoljstvo mogućim usvajanjem Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Skup, koji je uredno prijavljen nadležnoj policijskoj upravi MUP-a,  započeo je u 11 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma odakle su građani u povorci Ulicom Franje Račkoga i Jurišićevom ulicom došli do Trga bana Josipa Jelačića, podsjeća Zekanović.

'Ministar je naložio izvješće s manjim brojem prosvjednika!'
'Ministar je naložio izvješće s manjim brojem prosvjednika!'

"Smatram da je službena osoba ili više njih nadležnih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova za poslove sigurnosti građana i održavanja javnog reda i mira prekršila zakon te je postupila u suprotnosti s ustaljenom praksom osiguranja okupljanja građana", napisao je Zekanović koji drži da je policija trebala osigurati dolazak većeg broja svojih djelatnika osiguranja skupa s obzirom da je na skup došlo puno više ljudi od najavljenih 5000, te da  time što to nije učinila je ugrozila sigurnost sudionika skupa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Potvrda nespremnosti policije vidljiva je po tome što su oni do kraja skupa ostali na pogrešnoj procjeni broja sudionika skupa – 5000, što je, prema fotografijama evidentno netočno", ističe Zekanović koji je uz otvoreno pismo priložio i sliku prosvjeda iz 2016. „Hrvatska može bolje“ na kojem je prema ocjeni medija bilo 40.000 ljudi, a prema procjeni policije 25.000 ljudi.

'Biskup Košić je bio preoštar, a Konvencija nije pitanje savjesti'
'Biskup Košić je bio preoštar, a Konvencija nije pitanje savjesti'

"Iz fotografija je jasno vidljivo da je na subotnjem prosvjedu bilo i više prosvjednika nego li 2016., a nikako pet puta manje", tvrdi Zekanović.

Traži stoga od nadležnih institucija da žurno ustanove činjenice o stvarnoj brojci prosvjednika i o odgovornim osobama za "velik propust". Također izražava sumnju da je procjena broja prosvjednika namjerno umanjena da bi se u javnosti skup prikazao irelevantnim političkim događajem.

Ukoliko su njegove sumnje istinite odnosno ukoliko se radi o propustu Zekanović se poziva i na Kazneni zakon odnosno mogućnost kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. "U ovom slučaju postoji osnovana sumnja da se radi o namjernom neobavljanju dužnosti, kada službena osoba svjesno i voljno, propustila učiniti što je dužna učiniti, a što pripada krugu njezine nadležnosti", zaključuje.

Prosvjed protiv Konvencije: Na Trgu je bilo točno - 8.032 ljudi
Prosvjed protiv Konvencije: Na Trgu je bilo točno - 8.032 ljudi

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je za poslijepodne konferenciju za novinare povodom objava u medijima o načinu procjene broja sudionika na javnom okupljanju u subotu, 24. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Za razliku od policije koja je u subotu izašla s brojkom od 5000 ljudi, organizatori na samom skupu ustvrdili da se okupilo 50 tisuća, odnosno 70 tisuća prosvjednika. Neke novinarske procjene govorile su o desetak do 15-ak tisuća ljudi. U ponedjeljak se na YouTubeu i portalima pojavio podatak da je bilo nešto više od 8000 prisutnih do kojeg se došlo kompjuterskim brojanjem osoba na fotografijama s prosvjeda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!