Obavijesti

News

Komentari 68

Bingo! Kupili vilu narkobosa i pronašli misteriozni sef u zidu

Bingo! Kupili vilu narkobosa i pronašli misteriozni sef u zidu
6

Novi vlasnici vile Pabla Escobara na Floridi znali su da je kolumbijski narkobos često skrivao ogromne količine novca u svom domu. Pronašli su ogromni sef ...

VIDEO

Najveći narkobos svih vremena - Kolumbijac Pablo Escobar imao je običaj po kući sakrivati velike količine novca. S tom informacijom su bili upoznati novi vlasnici njegove vile na Floridi Christian de Berdouare i njegova žena Jennifer Valoppi, iako kažu da su kupili vilu bez da su znali njezinu povijest. 

Oni su stoga angažirali profesionalne tragače za blagom kako bi im pomogli pronaći narkobosove milijune. Kuću su srušili, a u ruševinama su radnici pronašli sef težak 600 kilograma!

Metalna grdosija pronađena je u jednom od temelja kuće, a uzbuđeni vlasnik Christian je rekao kako je taj pronalazak za njega "kao da je pronašao sveti gral". Sadržaj sefa još nije poznat, a planiraju ga otvoriti na nekoj lokaciji daleko od očiju znatiželjnika. 

Screenshot

Naime, Pablo Escobar je na svojim imanjima često skrivao ogromne količine novca koje nije uspijevao 'oprati' kroz neke od legalnih poslova jer ga je naprosto bilo previše. Osim keša, po svojim je kolumbijskim kućama znao skrivati i velike količine dragog kamenja.

Sin učiteljice i farmera

Pablo Emilio Escobar Gavíria rođen je u prosincu 1949. godine u siromašnoj radničkoj obitelji s puno djece. Otac mu je bio obični farmer, a majka učiteljica. Karijeru je počeo na ulicama milijunskog kolumbijskog grada Medellina preprodavajući ukradene nadgrobne ploče, da bi se uskoro prebacio na preprodaju cigareta, lažnih listića lutrije i automobila. Krao je automobile, rastavljao ih i onda prodavao dijelove. 

Ranih sedamdesetih radi kao tjelohranitelj i otmičar. Već tada je imao novaca za pristojan život, no on je želio više. Kao dječak je često maštao da postane milijunaš do 22. godine. Vrlo brzo je shvatio da u prodaji kokaina leže veliki novci.

Iz Kolumbije prema Sjedinjenim Državama uskoro su počele stizati velike količine kokaina i Escobara je taj unosni biznis pretvorio u jednog od najbogatijih ljudi u svijetu. Časopis Forbes objavio je 1989. godine da je sedmi po bogatstvu u svijetu.

Screenshot

Tvorac i vođa najmoćnijeg narko kartela u povijesti je od svojih prihoda kupio ekskluzivnu hacijendu, privatan zoološki vrt, zrakoplov, helikoptere, luksuzne automobile.. Njegova krilatica je bila 'Plata o Plomo?', tj. novac (srebro) ili olovo?, što je značilo da je netko ili prihvatio mito ili bi bio ubijen.

Gangster kojeg je sirotinja obožavala

Među siromašnim stanovništvom Medallina don Pablo, kako su ga zvali, uživao je veliku popularnost. On je bio njihov Robin Hood, čovjek iz naroda. Često je davao velike donacije u razne humanitarne svrhe. Inzistirao je na javnim radovima za dobrobit društva. 

Gradio je škole, zgrade, crkve, nogometne stadione, nesebično dijelio novac sirotinji. Izgradio je 'Barrio Pablo Escobar', susjedstvo od 450 kuća od crvenih cigli u kojima je živjelo nekoliko tisuća najsiromašnijih stanovnika Medellina. Oni nisu plaćali stanarinu, niti porez na imovinu. Imao je i podršku Katoličke crkve. 

Za njega sagradili luksuzni zatvor

Čak je jedno vrijeme početkom 80-ih bio i politički aktivan pa je izabran kao zamjena u parlamentu. Imao je, govorilo se, ambiciju postati predsjednik države. No tadašnji ministar pravosuđa objavljuje da je on kriminalac. Optužuju ga da je umiješan u ubojstva predsjedničkih kandidata, država ga sve više pritišće pa se on na kraju predaje ali uz dogovor s vlastima. Escobar će se sam predati, odslužit će pet godina  a kolumbijska ga vlada neće izručiti SAD-u. 

Screenshot

Glasovita 'Katedrala', zatvor napravljen za njega, bio je kao hotel s pet zvjezdica pa je on od tamo nastavio voditi biznis. Zatvor je imao nogometno igralište, vodopad, te je tamo s njim bilo nekoliko desetaka prijatelja. I teleskop s kojim je gledao kćerku dok je s njome razgovarao na telefon.

Skončao život gdje ga je i počeo  - u sirotinjskom kvartu

No vlastima se to nije svidjelo pa ga odlučuju prebaciti u pravi zatvor. Pablo bježi iz Katedrale i nudi vladi mito. Nudi im 10 milijardi dolara ako donesu zakon protiv njegova izručenja Amerikancima.

Kako bi pomogli kolumbijskoj policiji i vojsci, SAD šalju u ljeto 1992. specijalne snage Delta Force u Kolumbiju i lov na Pabla Escobara započinje. Uspijevaju mu uči u trag prisluškivanjem razgovora. Skrivao se u sirotinjskom kvartu Medellina.  

Wikipedia

Escobar i njegovi suradnici pokušali su pod kišom metaka preko krovova i zidova pobjeći progoniteljima. Dvojica su ubijena, a Escobar je u prosincu 1993. godine primio tri metka - u nogu, torzo i glavu. 

Početkom 90-ih Forbes je pokojnog kolumbijskog narkobosa procijenio na 30 milijardi dolara, a on sam je svojevremeno ponudio kolumbijskim vlastima da će otplatiti vanjski dug države ako ga puste na miru.

Stotine milijuna dolara mu pojeli štakori

Imao je toliko novca da nije znao kamo s njim. Mjesečno je zarađivao desetke milijuna dolara, a novac nije mogao položiti u banku. Problem mu je postao fizički smjestiti  toliku količinu novca. A novac je skrivao svugdje - od guma automobila, preko baraka i garaža pa sve do hangara punih neopranog novca iz Amerike. 

Doslovno, znalo se dogoditi da slučajni prolaznik otkrije stotine tisuća dolara neoprezno skrivenih na nekom javnom mjestu. Procjenjuje se da su mu, zbog nikakvih uvjeta u kojima je novac čuvao, preko 500 milijuna dolara - pojeli štakori!

Screenshot

Kada je s obitelji bježao od policije po šumama Kolumbije, da zagrije bolesnu kćer zapalio je 2 milijuna dolara. Samo zato jer mu se nije dalo ići sakupljati drva.

Patološki strah od prljavih toaleta

Pablo Escobar, čovjek odgovoran za oko 4000 ubojstava, bio je veliki čistunac. Njegova fobija od prljavšštine je iššla toliko daleko da nitko nije smio ući u njegove kupaonice koje su se morale čistiti tri puta dnevno. 

Prašine u njegovoj vili nije smjelo biti, a posluga bi se našla u velikoj nevolji ako bi na tepisima uočio i najmanji trag krvi. Krv njegovih poslovnih partnera, kojima bi 'prosuo mozak', morala je biti detaljno uklonjena.

Tisuće su plakale na njegovom sprovodu

Veliki broj njegovih pristalica je žalio za njim. Na sprovod mu je došlo 25 tisuća ljudi, uglavnom gradske sirotinje. Nakon njegove smrti, diljem grada izbile su masovne demonstracije i neredi. 

Escobarova udovica Maria Victoria, koju je oženio kad je njoj bilo 15, a njemu 26 godina s njihovo dvoje djece pobjegla je iz Kolumbije 1995. godine. Sin Juan Pablo je promijenio ime u Sebastian Marroquin, živi povučenim životom u Buenos Airesu gdje radi kao arhitekt.

Netflixova serija o Escobaru

Riječ je o krvavoj i eksplozivnoj seriji "Narcos" koja govori o životu Pabla Escobara. Radnja se odvija 80-ih godina prošlog stoljeća, a priča prati borbu SAD-a i Kolumbije s narko kartelima te donosi sliku narkopodzemlja. 

Serija koja se počela prikazivati krajem prošle godine u vrlo kratkom roku stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu. Prva sezona koja opisuje brzi rast i spektakularnu propast kolumbijskog kralja kokaina ima deset epizoda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!