Obavijesti

News

Komentari 58

Bio je najokrutniji: 'Nećemo zarobljenike, hoćemo mrtvace'

Bio je najokrutniji: 'Nećemo zarobljenike, hoćemo mrtvace'
1

Theodor Eicke bio je SS-ovac i zapovjednik borbene SS divizije Totenkopf tj. "Mrtvačka glava". Na borbena vozila i tenkove svoje divizije dao je da se napiše parola “nećemo zarobljenike, hoćemo mrtvace”

VIDEO

Jedan od najvećih njemačkih nacističkih ratnih zločinaca – general SS-a Theodor Eicke bio jedan o najodanijih i najposlušnijih Hitlerovih ljudi. On je još 1934. po naredi svog Führera ubio njegovog dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Ernsta Röhma u pokolju poznatom pod nazivom Noć dugih noževa kad je napravljena konačna čistka među nacistima i što je bio konačni korak prema Hitlerovoj apsolutnoj vlasti.

R.Ley, T.Eicke bei der SS im KZ Dachau

Nakon toga je postavljen za zapovjednika prvog koncentracijskog logora u čitavoj Njemačkoj – onog Dachau, 16 kilometara udaljenog od Münchena.  Upravo je taj logor služio kao prototip i model za ostale nacističke koncentracijske logore a njegovu osnovnu organizaciju, raspored i planove zgrada je projektirao  upravo zapovjednik Theodor Eicke. 

Glavni inspektor za sve logore

Njegov sistem i primijenjen je kasnije na ostale logore. Eicke je, naravno, nakon toga unaprijeđen te je postao glavni inspektor za sve koncentracijske logore, odgovoran za modeliranje ostalih prema primjeru Dachaua.

Theodor Eicke rođen je 1892. godine kao 11 dijete u obitelji željezničkog službenika u Hudingenu kraj Salzburga u tadašnjoj njemačkoj provinciji Elsass- Lothringen. Školu je napustio sa 17 godina kako bi se pridružio carskoj vojsci. Sudjelovao je u Prvom svjetskom ratu u kojem je za hrabrost odlikovan Željeznim križem. Za vrijeme rata se oženio i dobio dvoje djece. Nakon rata je radio kao policajac, jedno vrijeme je i studirao ali je morao odustati zbog nedostatka financijskih sredstava. Njegova policijska karijera završila je 1923. zbog otvorene mržnje i protivljenja novonastaloj njemačkoj Weimarskoj Republici. Još se 20-ih godina priključio Hitleru i nacionalsocijalističkom pokretu i od tada je njegova karijera išla samo uzlaznom putanjom.

Theodor Eicke

'Hitlerovi vatrogasci' 

Kad je počeo Drugi svjetski rat, Eicke je zahvaljujući svim dotadašnjim uspjesima dobio zapovjedništvo nad zloglasnom SS divizijom Totenkopf tj. "Mrtvačka glava". Ta je divizija bila dio elitnih njemačkih jedinica.Totenkopf diviziju nazivali su i "Hitlerovi vatrogasci" jer je slana na dijelove bojišta gdje je bila najhitnija intervencija. U njoj su se borili najveći fanatici.

'Potrebno ih je držati kao životinje'

Divljačka Eickeova okrutnost toliko je impresionirala Heinricha Himmlera, zapovjedniku SS-a i Gestapa i jednog od glavnih organizatora Holokausta, pa i samog Hitlera, pa je jedino ta divizija imala mogućnost dopusta tijekom čitavog trajanja rata. Potrebno ih držati kao životinje, govorili su, iza rešetaka a onda dozirano i kad je potrebno koristiti njihove 'talente'. 

Kao njezin zapovjednik Eicke je odgovoran za zločine koje je divizija počinila jer je upravo on poticao i tolerirao takvo brutalno ponašanje. Tako je, primjerice, na borbena vozila i tenkove svoje divizije dao da se napiše parola “nećemo zarobljenike, hoćemo mrtvace”. Zgroženi feldmaršal Walter Model, kao zapovjednik armije u kojoj je divizija Totenkopf u to vrijeme bila raspoređena, izdao je zapovijed da se takvi natpisi odmah izbrišu.

Eicke je poginuo u poznatoj Bitki kod Kurska na istočnom bojištu na današnji dan 1943. godine. Umro je kad su sovjeti srušili njegov avion  dok je u letu nadgledao neprijateljske položaje. Pokopan je sa svim počastima na njemačkom vojnom groblju blizu grada Orelke u današnjoj Ukrajini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti