Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Bio sam u komi i mislili su kako nikad neću "oživjeti"

Domagoj Farkaš (31) je 1997. godine imao tešku prometnu nesreću na motoru. Bio je godinu dana u komi. Liječnici mu nisu davali ni 1 posto šanse

Dalibor Urukalović
Foto: Dalibor Urukalović
9 komentara

Ničeg se nisam sjećao, sve iza mene kao da nije postojalo. Roditelji su mi spominjali 1998. godinu, a ja sam još bio u 1996., u kojoj sam s ekipom tulumario od jutra do sutra..., prisjeća se Zagrepčanin Domagoj Farkaš (31) buđenja iz kome koja je trajala godinu i pol dana. Vrativši se u život, ovaj je mladić prije 11 godina postao medicinsko čudo, a od tada se bori kako bi bio u što boljem zdravstvenom stanju. Domagoj je rijedak slučaj čovjeka koji je nakon tako teške traume mozga i dugotrajnog vegetativnog stanja uspio ponovno pričati i hodati. Domagoju je san bio imati motor. Ostvario ga je kao 19-godišnjak 1997. godine, a novce za Gilleru zaradio je konobareći. Motor je imao samo dva tjedna, a 6. lipnja 1997. krenuo ga je registrirati. Kombi mu je oduzeo prednost i Domagoj je s teškim ozljedama glave završio na intenzivnoj u KB-u Sestara milosrdnica. Liječnici mu nisu davali jedan posto šanse da će preživjeti. Domagoja su u vegetativnom stanju prebacili u Krapinske toplice. Roditelji su bili sigurni da ih on čuje, pa su sebi i drugima zabranili plakanje u njegovoj blizini. Imao je normalan refleks gutanja, pa mu je mama Zdenka svakodnevno kuhala. I upravo je mama svjedočila čudu u rujnu 1998. godine. Najprije je pomaknuo prste, a kasnije, zazivajući roditelje, izgovorio prve riječi. Buđenje je trajalo sve do početka 1999. godine. Majka je sigurna da je Bog taj koji je odlučio ostaviti njezinog sina na ovom svijetu.

NI LIJEČNICI POSLIJE GODINE U KOMI NE OČEKUJU OPORAVAK
Jasno se sjećam da je mama dotrčala u ambulantu i rekla kako je Domagoj došao svijesti i miče prstom. Uskoro sam se i sam uvjerio da se počeo buditi iz vegetativnog stanja, priča šef Neurologije u Krapinskim toplicama dr. Žarko Bakran. Iznenadio ga je, kaže, takav razvoj događaja jer se, u pravilu, kod pacijenata koji su duže od godinu dana u takvom stanju ne očekuje oporavak. Domagoj je rijetki izuzetak. U posljednjih 25 godina, ističe dr. Bakran, samo su se četiri pacijenta probudila nakon tako duge kome, ali jedino je Domagoj u ovako dobrom stanju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message