Obavijesti

News

Komentari 76

'Biskup de-luxe' ponudio svoju ostavku, papa Franjo prihvatio

'Biskup de-luxe' ponudio svoju ostavku, papa Franjo prihvatio
4

Biskup Franz-Peter Tebartz van Elst je potrošio 40 milijuna eura na uređenje svoje rezidencije, a zbog krivokletstva je morao platiti 20.000 eura novčane kazne

VIDEO

Papa Franjo je službeno prihvatio ostavku njemačkog biskupa koji je bio pod istragom zbog svoje rastrošnosti. Vatikan je vijest objavio u srijedu, piše BBC.

Biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst je navodno potrošio 40 milijuna eura na uređenje svoje rezidencije"Bling biskup" ili "Biskup de-luxe od Limburga", kako su ga nazvali mediji, ponudio je ostavku nakon što je skandal izbio u listopadu prošle godine.

Papa ga je do daljnjega suspendirao s dužnosti te naredio crkvenoj komisiji da istraži slučaj. Pozvao je biskupiju u Limburgu da prihvati odluku s poniznošću te učini sve kako bi ponovo uspostavili klimu crkvene skromnosti i milosrđa.

Njemački biskup, poručili su iz Vatikana, će dobiti novu poziciju u dogledno vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Papa Franjo je, omiljen zbog svoje skromnosti, već ranije iskazao nezadovoljstvo luksuznim životom u kojem uživaju mnogi biskupi.

Tražio od župljana da skupe dodatnih 11 tisuća eura

Franz-Peter Tebartz-van Elst skandale je počeo izazivati čim je postao biskup u Limburgu. Tu je dužnost preuzeo 2008. godine. Tada je rekao kako jedna od župa mora skupiti dodatnih 11 tisuća eura godišnje. Vijeće vjernika je onda poslalo pismo svim članovima župe u kojem ih moli za milodare. Kasnije su saznali da biskup taj novac treba za novu biskupsku rezidenciju.

Dugo se vremena pričalo kako je biskup vrlo rastrošan. Spominjali su se skupocjeni pribor za jelo za njegovu rezidenciju ukrašen njegovim monogramima, namještaj i umjetnine, luksuzna limuzina te čak željeznička pruga koja se gradi za biskupa.

Platio novčanu kaznu zbog krivokletstva

Rastrošni biskup našao se pod istragom  i zbog krivokletstva, ali na kraju nije završio na sudu. Proces je zaustavljen te je morao platiti 20.000 eura (oko 152.000 kuna) kazne. 

Mediji su, naime, iskopali priču da je biskup u siječnju 2012. godine u posjet siromašnima u Indiji odletio zrakoplovom u prvoj klasi. Zajedno s njim je bio generalni vikar. Luksuzno putovanje navodno su platili zahvaljujući bonusima koje je imao generalni vikar, ali morali su još doplatiti. Biskup je kasnije tvrdio kako se nije vozio u prvoj nego business klasi. Jedan je novinar snimio tu izjavu dok je biskup bio pod istragom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!