Obavijesti

News

Komentari 247

Biskup Košić: 'Naša je obveza ulaziti u svjetovna pitanja...'

Biskup Košić: 'Naša je obveza ulaziti u svjetovna pitanja...'

Na misnom slavlju povodom blagdana Tijelova, sisački se biskup Vlado Košić još jednom osvrnuo na politička pitanja. Ovaj put govorio je o miješanju Crkve u društvena i politička zbivanja..

VIDEO

Pitamo se kuda to smijemo sve doći, gdje je ta granica koja predstavlja našu ovlast i granicu dobivenu od Krista. Nekada se, a čini se i danas, u čitavim gradovima i selima, s pjesmama i molitvama, prolazilo noseći pokaznicu i u njoj kruh života. Jesmo li se mi to uplašili da smijemo predaleko pa obiđemo samo crkvu i u nju se vratimo? Hoćemo li tako reći da mislimo da nije prikladno da se mi kršćani previše miješamo u društveni život našega grada, naše domovine, našega svjetovnog života? Imamo li mi tu neku bojazan koja je ostala još iz doba kada je totalitarni bezbožni sustav zabranjivao Crkvi miješanje u svjetovne stvari? Ili smo podložni medijima i onima u javnom životu koji danas ne vole Crkvu pa na svaki njezin iskaz brige za opće dobro zajednice društva prišivaju nedozvoljeno miješanje u društvena i politička pitanja? - upitao se danas sisački biskup Vlado Košić.

Na misnom slavlju povodom blagdana Tijelova, sisački se biskup u propovijedi opet držao političkih tema. Ovaj put upozoravao je okupljene na medije i sve one koji svaki iskaz Crkve za opće dobro prikazuju kao nedozvoljeno miješanje u društvena i politička pitanja.

- Na to je pitanje teško odgovoriti, gdje je ta granica, do koje mjere smo svjedoci Krista i njegovih vrijednosti koje smo dužni živjeti i svima svjedočiti. Ipak, ako u dobrom duhu željni pomoći, željni prožeti naše društvo Evanđeljem, ulazimo u svjetovna područja onda to nije samo nama dopušteno, nego naša obveza. Dakako, s blagošću i sviješću služenja, zaključio je Košić.

Sisački je biskup u srijedu Andreja Plenkovića optužio za političku prostituciju, zamjerivši mu koaliranje s HNS-om.

- Ovim koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem – da biste spasili svoju Vladu - Vi ste pokazali potpunu neosjetljivost za osjećaje i za vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda. Ovim potezom dobit ćete kratkoročno produljenje života ove Vlade, ali ćete dugoročno izgubiti upravo ono što je bio moto Vaše kampanje: vjerodostojnost! Ja to zovem političkom prostitucijom, napisao mu je u pismu te zamjerio 'lišavanje' Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, kao i Davora Ive Stiera.

Službene reakcije nema niti iz Hrvatske biskupske konferencije niti iz Zagrebačke nadbiskupije. Neformalno su rekli da nema elemenata za sankcije jer biskup nije prekršio kanonsko pravo, piše N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 247
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je