Obavijesti

News

Komentari 150

Bit će pakleno: Stiže toplinski val, živa će skočiti do 35 °C

Bit će pakleno: Stiže toplinski val, živa će skočiti do 35 °C
1

Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman. To su uvjeti u kojima djeca mogu vrlo brzo dobiti opekline

VIDEO

U šumskim požarima koje je izazvao toplinski val u Portugalu stradalo je najmanje 62 ljudi, a toplo će idući tjedan biti i u Hrvatskoj.

"Neće biti tako jako vruće kao na Pirenejskom poluotoku, ali možemo govoriti o prvom toplinskom valu ove godine. Naime, prema osnovnoj definiciji, toplinskim valom zovemo period u kojem temperatura zraka pet dana zaredom premašuje prosjek za pet stupnjeva. U našoj unutrašnjosti prosječna temperatura u ovo doba godine je oko 26, pa je o valu vrućine možemo govoriti na oko 31", kazala je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Tu granicu premašit ćemo već u utorak i, unatoč mogućem manjem osvježenju u četvrtak, vrlo vjerojatno će potrajati više od tjedan dana. Dapače, idući vikend mogli bismo već dosegnuti i više od 35 stupnjeva, no nesigurnost prognoze za tako daleke dane ipak još prilično velika. 

Pred nama je ljetni solsticij ili suncostaj, dan u godini u kojem se sunce nalazi na svojoj najvišoj poziciji nad sjevernom hemisferom, pa je i snaga sunca sada najjača. Idućih dana nad velikim dijelom Europe vladat će vedrina pa će i UV indeks biti vrlo visok, u planinama čak ekstreman. To su uvjeti u kojima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta.

Za zaštitu se preporuča korištenje zaštitnih krema, nošenje šešira, sunčanih naočala i odjeće s dugim rukavima. Neki ne znaju da UV zračenje može prodrijeti i kroz odjeću od rijetkog tkanja. Najbolje je naravno smanjiti boravak na suncu između 11 i 17 sati.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović