Obavijesti

News

Komentari 59

'Bit će reforma zdravstva, ali ona neće ići na štetu građana'

'Bit će reforma zdravstva, ali ona neće ići na štetu građana'
1

Uvjeravam cijelu našu javnost da neće biti smanjivanja prava pacijenata već će se ići na racionalizaciju sustava. Cilj je poboljšati kvalitetu, kaže ministar zdravstva

VIDEO

Neće biti smanjivanja prava pacijenata već će se ići na racionalizaciju sustava, smanjit ćemo troškove tamo gdje treba. Bit će promjena i u sustavu zdravstvenog osiguranja, najavio je za HRT novi ministar zdravstva Dario Nakić.

Između pet ključnih točaka programa nove Vade premijer Tihomir Orešković najavio je i reformu zdravstva. 

- Radi se o jednom vrlo zahtjevnom i osjetljivom resoru jer se građani boje da će im prava u zdravstvu biti uskraćena. Reforma je neizbježna - najavio je novi ministar zdravstva Dario Nakić. 

Uvjeravam cijelu našu javnost da neće biti smanjivanja prava pacijenata već će se ići na racionalizaciju sustava. Cilj je poboljšati kvalitetu, one troškove koji su nepotrebni kanalizirati tamo gdje treba. Bit će promjena i u sustavu zdravstvenog osiguranja, onaj standard koji mora biti zagarantiran u sustavu osnovnog osiguranja ostaje, a nekakvi nadstandardi će se nuditi na druge načine ugovaranja - kazao je novi ministar.

Ministar zdravstva  najavljuje, uz ostalo, i reorganizaciju objedinjenih hitnih bolničkih prijema koji su lošom organiziranošću i sporošću veliki problem. I tu su nužne promjene.

Tražit će se i ukidanje Zakona o sanaciji zdravstvenih ustanova što znači da se bolnice ponovo vraćaju pod okrilje županija, sanacijski upravitelji postaju prošlost, a na čelo bolnica vraćaju se ravnatelji, stručni ljudi izabrani na natječajima, a ne kao do sada imenovani od strane Vlade.

- Zakon o sanaciji promašen je model koji je dugove bolnica sanirao s 5 milijardi kuna, a već godinu dana nakon stvoren je novi dug od milijardu i pol. Koliki je ove godine dug tek ćemo vidjeti - rekao je.

Ministar Nakić u reformi zdravstva najavljuje razvoj sustava palijativne skrbi, vraćanje značaja i dostojanstva primarnoj zdravstvenoj zaštiti. 

Na pitanje što misli o kanadskom zdravstvu ministar Nakić je kazao kako je naš zdravstveni sustav bolji i prilagođeniji uvjetima u kojima živimo od kanadskog, ali uvijek može biti i bolji, poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava