Obavijesti

Promo sadržaj

Biti student danas – čeka li te radno mjesto nakon školovanja? Da, ako upišeš FOI

Biti student danas – čeka li te radno mjesto nakon školovanja? Da, ako upišeš FOI
6

Pri odabiru životnog puta, a posebice u kriznim vremenima, mladi često postavljaju pitanje isplativosti fakultetskog obrazovanja - hoću li pronaći radno mjesto nakon završetka studija?

Na nacionalnoj i europskoj razini već je godinama prepoznata potreba za mladim stručnjacima u području IKT-a. Obrazovanje za budućnost znači ulagati u znanje koje prati korak s vremenom, omogućuje prilagodbu tržištu rada i razmišljanje izvan okvira, a toga su itekako svjesni na Fakultetu organizacije i informatike.

Velika potražnja za studentima s naprednim informatičkim vještinama, ili koji pak studiraju u interdisciplinarnom području kombinirajući znanja iz informatike i ekonomije, osigurava posao studentima FOI-ja, no studentima je iznimno važno da tijekom obrazovanja shvate koji je njihov pravi potencijal i u kojem smjeru će krenuti, kako bi jednog dana zaista bili stručnjaci u svom području rada.

- Studenti Fakulteta organizacije i informatike (FOI) imaju odlična tehnička znanja, no ono što treba posebno istaknuti jest njihova sposobnost prepoznavanja promjena na tržištu, njihovih reakcija i osobne prilagodbe za ono što slijedi u njihovim karijerama – istaknuli su poslodavci, sudionici 9. Tjedna karijera koji se od 19. do 23. listopada održao, gotovo u cijelosti online, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

U pet dana na Tjednu karijera sudjelovalo 1800 studenata

Kroz 5 dana intenzivnog programa, koji je uključivao gotovo 70 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, 1800 studenata svih godina i smjerova FOI-ja imalo je prilike upoznati se s predstavnicima čak 36 partnerskih poduzeća FOI-ja.

- FOI već godinama njeguje sinergijski odnos sa poslodavcima koje vidimo kao naše partnere u obrazovnom procesu. Želimo naše studente pripremiti za promjene koje ih čekaju u budućnosti, dati im širinu zbog koje će lakše rješavati probleme s kojima se susretnu i razvijati karijeru u željenom smjeru. istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

FOI ima više od 500 sporazuma o suradnji sa tvrtkama u Hrvatskoj, čime omogućuje svojim studentima provedbu obavezne stručne prakse za sve studente diplomskih studija, od kojih se njih gotovo 80 posto i zaposli u poduzećima u kojima su praksu obavili.

- Studentima želimo omogućiti da budu usklađeni s trendovima na tržištu rada, stoga smo, u suradnji s poslodavcima, uveli obaveznu praksu i na preddiplomskom sveučilišnom studiju te modele učenja kroz rad kroz koje studenti povezuju i primjenjuju stečena akademska znanja na projektima zadanima od poslodavaca u sklopu redovne nastave. Praksa u obliku job shadowinga studentima omogućuje da upoznaju radnu sredinu, zadatke i radna mjesta i otvara mogućnost rada na završnim/diplomskim temama, čime već u ranoj fazi obrazovnog procesa mogu donijeti osvještenije odabire daljnjeg karijernog razvojapojasnila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Karijerni 'špancir' – individualni razgovori s poslodavcima

Kako upoznati poslodavca i predstaviti mu se često je prepreka s kojom se susreću mnogi mladi. Na FOI-ju od 2012. godine djeluje Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) koji provodi pažljivo osmišljene aktivnosti za studente poput posjeta poduzećima, savjetovanja, karijernih i akademskih radionica i natjecanja za povezivanje studenata sa poslodavcima.

S ponosom ističu kako je Tjedan karijera jedan od najvećih karijernih događanja za studente u Hrvatskoj koji će se sljedeće godine održati po jubilarni, deseti put. 

- Tjedan karijera omogućuje našim studentima da upoznaju i ostvare kontakt sa svojim budućim poslodavcima. Uz stručne panel rasprave i radionice, naša posebnost je Karijerni špancir, individualni razgovori 1 na 1, kroz koji potičemo studente da razgovaraju s poslodavcima o temama koje ih zanimaju – stručnoj praksi, mogućnostima zaposlenja, stipendijama i sl. Studente dodatno pripremamo i educiramo prije Tjedna karijera i Karijernog špancira kroz posebno prilagođene karijerne aktivnosti koje organizira CPSRK. Želimo osamostaliti naše studente da prepoznaju svoju vrijednost i budu spremni komunicirati s poslodavcima. Ove godine preko 300 studenata iskoristilo je priliku i osobno porazgovaralo s poslodavcima ističe doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra i napominje kako CPSRK nastavlja s provedbom aktivnosti za studente u nastavku akademske godine.

Tehnologije se mijenjaju, ističu poslodavci, no razumijevanje procesa vještina je koja se stječe na fakultetu i koja omogućuje prilagodbu karijernog puta. FOI -jevi studenti u razvoju karijere mogu računati na razvijenu institucionalnu podršku i već za vrijeme studija kreirati put.

- Biti FOI-jevac znači misliti na svoju budućnost! Dođi, pridruži nam se i sljedeće godine doživi jubilarni 10. Tjedan karijera kao jedan od nas – poručuju iz FOI-ja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve