Obavijesti

News

Komentari 2

Bivša šefica Uskoka Tamara Laptoš postaje EU tužiteljica

Bivša šefica Uskoka Tamara Laptoš postaje EU tužiteljica
2

Ured europskog javnog tužitelja bit će nadležan za kaznena djela kojima se nanosi šteta financijskim interesima EU. Tu spadaju različite prijevare, pronevjere i utaje veće od 10 milijuna eura...

VIDEO

Kako bi Europska unija napokon stala na kraj kriminalcima koji rade na njezinu štetu, od 1. lipnja na tome će raditi Europski ured javnog tužitelja (EPPO). Riječ je o novom, neovisnom tijelu Europske unije (EU) koje će biti odgovorno za istragu, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela koja utječu na financijske interese EU, piše Večernji list.

Taj ured bit će nadležan za kaznena djela kojima se nanosi šteta financijskim interesima EU, a to su različite prijevare, pronevjere, utaje poreza i slična nedjela gdje je šteta viša od 10 milijuna eura.

Ideja o osnivanju ureda postojala je godinama, a uredba Vijeća EU o provedbi pojačane suradnje u vezi osnivanja EPPO-a na snagu je stupila 20. studenoga 2017. Od tada do danas EPPO postoji i radi, pa je donesen niz akata, smjernica i propisa. Izabrani su i čelna osoba tijela te 22 europska javna tužitelja iz 22 članice EU koje su u EPPO-u. Među njima je i Hrvatska, čije boje brani Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a, koja je imenovana za europskog javnog tužitelja iz Hrvatske. Ona je tijekom karijere radila na istragama protiv Zdravka Mamića i Milana Bandića. Za svoj je rad 2010. primila godišnju nagradu DORH-a, a 2011. i nagradu međunarodnog udruženja tužitelja.

- Ured europskog javnog tužitelja neovisno je tijelo Europske unije (EU) koje je odgovorno za istragu, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela koja utječu na financijske interese EU. Za prvu glavnu europsku tužiteljicu imenovana je Laura Codruţa Kövesi. Europski javni tužitelji biraju se na mandat od šest godina, imenuje ih Vijeće EU, koje im taj mandat može produljiti za još tri godine. S operativnim radom EPPO bi trebao početi 1. lipnja, a prije toga Europska komisija mora početak rada EPPO-a dogovoriti s državama članicama koje se s time moraju suglasiti – kaže Laptoš.

Kaže kako je sve zamišljeno kao hibridna struktura koja se sastoji od centralne razine koja će biti u Luxembourgu i decentralizirane razine koja će biti u zemljama članicama. Centralnu razinu čini glavna europska tužiteljica i 22 europska tužitelja iz zemalja članica. Europski tužitelji činit će i stalna vijeća. Bit će 15 takvih vijeća, a svako će imati tri tužitelja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca