Obavijesti

News

Komentari 2

Bivšem slovačkom premijeru prijeti zatvor zbog rasizma

Bivšem slovačkom premijeru prijeti zatvor zbog rasizma
1

Fico je objavio videoporuku podrške Mazureku koji je ranije rekao da 'antisocijalni cigani nisu nikad učinili ništa za državu i nikad neće', a romsku djecu je usporedio sa životinjama u zoološkom vrtu

VIDEO

Bivši slovački premijer Robert Fico, čelnik najveće stranke u zemlji, optužen je za rasizam zbog podrške krajnje desnom bivšem zastupniku koji je izgubio mjesto u parlamentu zbog rasističkih izjava, objavila je policija u četvrtak. 

Vrhovni sud je u rujnu presudio da je Milan Mazurek iz krajnje desne stranke Narodne stranke – Naša Slovačka (LSNS) počinio zločin u svojim izjavama o romskoj manjini. Izrečena mu je novčana kazna te je zbog presude zakonski morao napustiti mjesto zastupnika.

Fico je objavio videoporuku podrške Mazureku koji je ranije rekao da 'antisocijalni cigani nisu nikad učinili ništa za državu i nikad neće', a romsku djecu je usporedio sa životinjama u zoološkom vrtu. 

Ficu prijeti kazna od jedne do pet godina ako bude proglašen krivim za odobravanje zločina, klevetu nacije, rase i vjere, kao i za poticanje nacionalne, rasne i etničke mržnje, priopćila je policija. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Milan Mazurek je samo rekao ono što cijela nacija misli, a ako osudite nekoga zbog istine, učinit ćete ga nacionalnim herojem - rekao je Fico u svojoj poruci, objavljenoj na Facebook stranici u rujnu. 

Krajnje desni LSNS smatra se mogućim koalicijskim partnerom Ficove stranke Smer nakon parlamentarnih izbora 29. veljače jer je LSNS nedavno podržao niz Smerovih mjera u parlamentu. Premijer Peter Pellegrini iz Smera je odbacio mogućnost takve koalicije. 

Smer ('smjer' na slovačkom) je socijaldemokratska, socijalno konzervativna stranka, koja gubi podršku otkad je 2018. ubijen novinar koji je istraživao povezanost između organiziranog kriminala i vlasti. No stranka je i dalje najpopularnija u Slovačkoj. 

Fico je dao ostavku nakon masovnih prosvjeda oko ubojstva, no njegova koalicija od tri stranke ostala je na vlasti, a njega je zamijenio saveznik Pellegrini. 

Prema podacima ministarstva rada i Ujedinjenih naroda, u Slovačkoj, koja broji 5,4 milijuna stanovnika, 2013. je bilo oko 400 tisuća Roma.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag