Obavijesti

News

Komentari 11

Bivši direktor Čistoće poriče krivnju za sređivanje natječaja

Bivši direktor Čistoće poriče krivnju za sređivanje natječaja
1

U petak je počelo suđenje Miljenku Benku i njegovim suradnicima za namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad, težak 70 milijuna kuna

VIDEO

Poricanjem krivnje bivšeg direktora Čistoće Miljenka Benka i njegovih suradnika u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje u 'aferi Čistoća', u kojoj Uskok tereti Benka za namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad, nakon kojeg je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Uz Benka, optužnicom su obuhvaćeni direktor tvrtke Gradatin Tomislav Jukić i nekadašnji šef Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus, koji su također zanijekali krivnju.

'Otpad je unosan, a profitiraju Bandićevi prijatelji i kumovi'
'Otpad je unosan, a profitiraju Bandićevi prijatelji i kumovi'

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjekoslav Tolnaj u uvodnom je govoru poručio da će USKOK tijekom suđenja dokazati navode optužnice kojom se Benko tereti za zloporabu položaja, primanje mita i trgovanje utjecajem, Jukić za davanje mita i poticanje na trgovanje utjecajem, a Markus za zloporabu položaja.

Obrane optuženika odlučile su svoje uvodne govore održati nakon što se izvedu dokazi tužiteljstva, pa je na prvom ročištu pročitana dokumentacija priložena spisu.

Prisluškivali Bandića: Urlao na zaposlenike, zaposlio je obitelj
Prisluškivali Bandića: Urlao na zaposlenike, zaposlio je obitelj

Riječ je o optužnici podignutoj još krajem 2015., koja je u međuvremenu bila vraćena Uskoku na doradu, a u više se navrata našla i na Vrhovnom sudu jer je obrana neuspješno tražila izdvajanje dokaza i tvrdila da je optužnicu potpisala neovlaštena tužiteljica.

Najteže je nedjelo za koje Uskok sumnjiči Benka i Jukića namještanje natječaja za nabavu specijalnih vozila za komunalni otpad, nakon kojega je sklopljen ugovor vrijedan preko 70 milijuna kuna.

Zatražio popravak potpuno drugog vozila

Također, Benko je optužen da je nakon dogovora s Jukićem bez opravdanog razloga predložio poništenje postupka javne nabave najma malih univerzalnih vozila za čišćenje i pranje javnoprometnih površina s opremom za zimsku službu, uz obrazloženje da je ekonomski isplativo popraviti staro vozilo.

No, nakon što je javni natječaj poništen Benko je od Jukića zatražio popravak potpuno drugog vozila za što je, po tvrdnjama tužiteljstva, potrošeno čak 185.000 kuna bez PDV-a.

Bliski Bandićev suradnik Ljutić izvlačio tisuće kuna iz Grada
Bliski Bandićev suradnik Ljutić izvlačio tisuće kuna iz Grada

Benko je na Jukićevo traženje 2014. navodno "autoritetom svog položaja" osigurao da Gradatin na javnom natječaju dobije posao nabave kanti i posuda za otpad.

Uskok sumnja da je, nakon što je utvrdio da Gradatinova ponuda nije najpovoljnija, od Markusa zatražio da "poduzme nužne radnje" kako bi posao dobila Jukićeva tvrtka koja je naknadno izmijenila ponudu pa je u travnju 2014. s Gradatinom sklopljen ugovor o kupnji kanti i posuda za otpad 'težak' preko četiri milijuna kuna, također bez PDV-a.

Iako se u istrazi sumnjalo da je Benko primao mito i za zapošljavanje u Čistoći, to nije spomenuto u optužnici.

Benko je još "u prvoj rundi" slučaja Agram u listopadu 2014. završio u istražnom zatvoru, a u međuvremenu je, poput ostalih, pušten na slobodu i smijenjen s dužnosti u Holdingu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk